Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK na sjednici u petak izdala je dozvolu za proizvodnju električne energije podnositelju zahtjeva DOM 90 d.o.o. Čitluk, za solarnu fotonaponsku elektranu na području općine Čitluk.

FERK je izdao i tri dozvole za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE podnositeljima zahtjeva Proizvodnja električne energije “MTA Energy”, vlasnik Almina Dedukić iz Tešnja, Proizvodnja obnovljive energije “AM” vlasnik Miskić Aiša, Zenica i Proizvodnja električne energije “MODEA”, vlasnik Mirnes Dedukić iz Tešnja, priopćeno je iz FERK-a.

Obnovljene dozvole za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om izdane su gospodarskim društvima SIČAJA d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje i PAŽIN d.o.o. Stolac, koji je također uz KAKANJ PETROL d.o.o. Kakanj dobio i obnovljenu dozvolu za transport naftnih derivata cestovnim prometom. Gospodarsko društvo AREX d.o.o. Gradačac obnovilo je dozvolu za skladištenje naftnih derivata osim LPG-a.

Donesen je zaključak o spajanju predmeta po zahtjevima podnositelja ECO-KW d.o.o. Kiseljak, nakon čega je u postupak opće rasprave upućen i nacrt dozvole za proizvodnju električne energije istog podnositelja za solarnu fotonaponsku elektranu nazivne snage 150 kW AC izgrađenu u naselju Palež, općina Kiseljak.

Uz to, iz sektora električne energije na sjednici su usvojeni i nacrti dozvola za proizvodnju električne energije podnositelja: HERCEG d.o.o. Srebrenik za solarnu fotonaponsku elektranu snage 150 kW AC izgrađenu u Srebreniku, PROSLAP d.o.o. Prozor-Rama za solarnu fotonaponsku elektranu snage 22 kW AC izgrađenu u naselju Proslap, općina Prozor-Rama, Proizvodnja električne energije “BIK” – Grude vlasnik Božo Krstanović iz Gruda za tri solarne fotonaponske elektrane snage po 22,5 kW AC izgrađene u Poganoj Vlaki, općina Grude i HERCEG-GALA d.o.o. iz Širokog Brijega za sedam solarnih fotonaponskih elektrana snage po 150 KW AC izgrađenih u Zvirićima, Grad Ljubuški.

Također, u postupak opće rasprave upućena su dva nacrta dozvola za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE za podnositelje zahtjeva Solarna elektrana “Staro Blace” vlasnik Tihomir Marić iz Prozora-Rame i FESTA d.o.o. Kraševo-Tešanj, za solarnu fotonaponsku elektranu “MIKRO SE FESTA FE.23-1” na području općine Tešanj.

Za gospodarsko društvo KONZUM d.o.o. Sarajevo usvojen je Nacrt dozvole za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om, kao i za HIFA-PETROL d.o.o. Sarajevo i ZEKA-COMERC d.o.o. Gračanica, koji su također u postupku obnove dozvola za transport naftnih derivata cestovnim prometom.

Svi navedeni nacrti dozvola moći će se pregledati i na web stranici www.ferk.ba, a zainteresirane osobe moći će dostaviti i svoje pisane komentare na nacrte do 4.5.2021. godine do 10 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu kontakt@ferk.ba.

FERK je na sjednici donio i dva rješenja po žalbi kupaca na akte koje je donijelo JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!