U Njemačku je stigao posljednji kontingent izbjeglica iz kampova na grčkim otocima koje se Njemačka obvezala primiti prije godinu dana.

U zrakoplovu koji je sletio u zračnu luku u Hannoveru se nalazilo 103 izbjeglica, od čega 48 odraslih te 55 djece.

Od travnja 2020. Njemačka je primila 2.765 izbjeglica iz prenapučenih kampova u Grčkoj, gdje se humanitarna situacija nakon požara u izbjegličkom kampu Moria na otoku Lezbosu dodatno pogoršala.

Njemačka je na proljeće prošle godine prvo najavila da će isprva primati maloljetne djevojčice bez pratnje, a kasnije je obećanje prošireno i na obitelji s maloljetnom djecom kojoj je potrebna medicinska pomoć.

Boris Pistorius (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD), premijer savezne pokrajine Donja Saska, gdje su izbjeglice trenutno smještene, apelirao je na ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera (Kršćansko-socijalna unija CSU) da dopusti daljnji prihvat izbjeglica iz Grčke.

Mi moramo preuzeti humanitarnu odgovornost toliko dugo dok u Grčkoj ne zavladaju prihvatljivi uvjeti, rekao je Pistorius nakon slijetanja zrakoplova s posljednjim kontingentom izbjeglica.

Mnogi gradovi i općine u Njemačkoj su još 2019., nakon požara u kampu Moria, izrazili spremnost za prihvat izbjeglica iz Grčke. Ministar Seehofer je to odbio pozivajući se na potrebu jedinstvenog rješenja na razini Europske unije.

U jeku izbjegličke krize 2015./2016. u Njemačku je stiglo oko milijun izbjeglica, uglavnom iz Sirije i Iraka. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!