Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev u četvrtak je pozvao građane Hrvatske da svojim prijedlozima doprinesu raspravi o budućnosti EU-a putem digitalne platforme Konferencije o budućnosti Europe.

Izvršni odbor Konferencije o budućnosti Europe, u kojem su predstavnici Europskog parlamenta, Vijeća EU-a i Europske komisije, u ponedjeljak je pokrenuo višejezičnu digitalnu platformu koja europskim građanima omogućava iznošenje mišljenja i sudjelovanje u oblikovanju budućnosti EU-a.

Ognian Zlatev, komentirajući otvaranje višejezične digitalne platforme za Hinu , istaknuo je da “javnost može i treba sudjelovati u kreiranju budućnosti Europske unije i postizanju njezinih ciljeva”.

Napomenuo je da je u samo tri dana od pokretanja platforme, zaprimljeno je 700 reakcija na rad glavnih europskih institucija.

Osvrnuvši se na statističke podatke, istaknuo je da većina prvih korisnika platforme pripada mladoj društvenoj skupini.

Najviše prijedloga dale su osobe koje imaju između 18 i 25 godina, a 70 posto ljudi koji su pristupili platformi, to su učinili putem pametnog telefona, rekao je Zlatev i dodao da je već sada vidljivo da su mladi ipak zainteresirani za politička pitanja.

Platforma Konferencije o budućnosti Europe dostupna je na 24 jezika te građanima iz cijele Unije pruža priliku za razmjenu ideja i mišljenja u virtualnom obliku, a zamišljena je kao okosnica Konferencije o budućnosti Europe.

Putem platforme građani mogu iznositi svoja mišljenje i poručiti u kakvoj Europi žele živjeti, te je mjesto na kojem će se okupljati i dijeliti svi doprinosi Konferenciji, uključujući decentralizirane događaje, panele europskih građana i plenarne konferencije.

Sama Konferencija o budućnosti Europe trebala bi službeno biti pokrenuta na Dan Europe, 9. svibnja.

– S ovom platformom dajemo mogućnost svakom građaninu da pridonese oblikovanju budućnosti Europe i razmijeni mišljenje s drugim ljudima diljem Europe. Pridružite se raspravi! Zajedno možemo graditi budućnost naše Unije, poručila je u ponedjeljak Ursula von der Leyen, predsjednica Komisije, pozdravljajući pokretanje platforme.

– Platforma je glavni alat kojim se građanima omogućuje sudjelovanje u odlučivanju o budućnosti Europe. Moramo biti sigurni da će se njihov glas čuti i da će imati ulogu u donošenju odluka bez obzira na pandemiju bolesti COVID-19, izjavio je David Sassoli, predsjednik Europskog parlamenta.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!