U posljednja 24 sata zabilježeno je 2529 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16168. Među njima je 2 227 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 221 pacijent. Preminulo je 46 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 318 837 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 6784 preminulo, ukupno se oporavilo 295 885 osoba od toga 2431 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 34 660 osoba.

Do danas su ukupno testirane 1 743 017 osobe, od toga 8 783 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 22. travnjem utrošeno je 746 878 doza, a cijepljene su 593 972 osobe. Prvom dozom cijepljeno je 438 706 osoba, dok je drugom dozom cijepljeno 152 906 osoba. Za 2 360 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković rekla je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite kako je u zadnja 24 sata postotak pozitivnih 28,8 posto. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je da je prosječni udio pozitivnih u testiranima u proteklih sedam dana bio 25,7, a u proteklih 14 dana 24,7. Ukupno od početka pandemije udio je bio 18,3 posto.

Među preminulima, kod dvije osobe nije evidentiran komorbiditet, pet ih je imalo jedan, a svi ostali multiple. Prosječna dob preminulih je 73,5 godine, a najmlađa je imala 45 godina, s potvrđenom dijagnozom iz skupine bolesti dišnog sustava i bubrežnih bolesti.

Capak je rekao je da kako smo u proteklom tjednu u prvih pet dana imali 11.082 novooboljele osobe, a u ovom za prvih pet dana imamo 11.047, što je za 0,3 posto manje. 

HALMED je zaprimio 2667 prijava sumnji na nuspojave na cjepivo protiv COVID-a, od čeka 1297 na Pfizerovo cjepivo, 202 na Modernino i 1166 na AstraZenecino, naveo je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako smo u bolničkom sustavu i dalje izloženi velikom pritisku i priljevu bolesnika, te da je potpuno jasno da je to posljedica porasta broja zaraženih koji se događao dva do dva i pol, tri tjedna prije nego što su ljudi hospitalizirani.

– Međutim, organizacijski i logistički u ovom trenutku uspijevamo odgovoriti na sve zahtjeve, poručio je Beroš, dodavši kako postoje određena krizna žarišta, ali da svi zajedno solidarno odgovaraju na izazove te da raspodjeljuju kadar i tehničku opremu.

Još je jednom apelirao na građane da poštuju mjere i odgovorno se ponašaju.

Podaci županijskih stožera

● U Zagrebačkoj županiji 358 je novih slučajeva zaraze.
● U Osječko-baranjskoj županiji 163 su novozaražena, tri su osobe preminule.
● U Ličko-senjskoj županiji 22 su nova slučaja, dvije su osobe preminule.
● U Istrskoj županiji 10 je novozaraženih.
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su 62 nova slučaja. Jedna je osoba preminula.
● U Koprivničko-križevačkoj županiji 80 je novih slučajeva, četiri osobe preminule.
● U Vukovarsko-srijemskoj županiji 87 je novozaraženih. Preminule su 2 osobe.
● U Zadarskoj županiji 121 je novi slučaj zaraze, preminula je jedna osoba.
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 63 su nova slučaja, preminula je jedna osoba.
● U Primorsko-goranskoj županiji 239 je novih slučajeva zaraze.
● U Sisačko-moslavačkoj županiji 22 su nvozaražene osobe.
● U Požeško-slavonskoj županiji 37 je novih slučajeva zaraze.

Četiri istarska učitelja u škole došli sa simptomima

10:00

Novih deset slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Istri, a učenici četiri razreda iz četiri osnovne škole su od jučer su u samoizolaciji nakon što je utvrđeno da su četiri učitelja pozitivna na COVID u škole došli sa simptomima, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. 

SAD istražuje smrt i hospitalizaciju nakon cijepljenja Johnson&Johnsonom

08:12

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) istražuje smrt žene iz Oregona i hospitalizaciju druge žene u Teksasu nakon primanja cjepiva protiv covida-19 tvrtke Johnson&Johnson, objavile su zdravstvene vlasti. 

I danas velik red na Velesajmu, ali bez gužvi

08:41

Na zagrebačkom Velesajmu nastavljeno je masovno cijepljenje. Danas će se cijepiti samo do 13 sati, i to Pfizerovim cjepivom.

Red za cijepljenje je i jutros velik, ali redari Civilne zaštite održavaju red, svi drže propisan razmak i cijepljenje se odvija brz

U Primorsko-goranskoj 239 novih slučajeva: “Ipak se govori o stagnaciji”

08:30

Ravnatelj NZJZ-a Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako danas imaju 239 novozaraženih koronavirusom.

– Ipak se govori sada o određenoj stagnaciji, pa čak bi se moglo reći o nekom početku blagog pada ovog broja novooboljelih, i, naravno, ove kumulativne incidencije koja je bila vrlo visoka u PGŽ, rekao je Mićović.

Treća faza cijepljenja

07:29

U Dubrovniku počinje cijepljenje turističkih djelatnika. Cijepljenju bi trebala nazočiti i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Sindikati traže da među prioritetima budu i radnici koji su svakodnevno u kontaktu s ljudima, primjerice oni u trgovini i prometu. 

U Zagrebu danas Pfizer, idući tjedan AstraZeneca

06:25

Jučer se na Zagrebačkom velesajmu ponovno cijepilo više od 4.000 ljudi. Kad stigne više doza cjepiva cilj je dnevno cijepiti oko 10 tisuća ljudi, izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ”Dr. Andrija Štampar”.

Danas će se na Velesajmu cijepiti samo od 8 do 13 sati, i to Pfizerovim cjepivom. U ponedjeljak će se cijepljenje provoditi od 13 do 19.30. Idućih dana cijepit će se dvokratno. U ponedjeljak i utorak građani će se cijepiti AstraZenecom, dodao je Šostar.

Razmišlja se o drive-in cijepljenju

06:19

Nakon što je varaždinska bolnica objavila da ima još samo 3 slobodna respiratora, ministar Vili Beroš potvrdio je da je Hrvatska nabavila više od 200 novih respiratora i uređaja za visok protok kisika. 

– Po županijama se točno zna kada će doći koliko cjepiva i na neki način moraju sami procijeniti koliko im je punktova dostatno. Moramo razmišljati i o administratorima, redarima. Sve je u organizaciji lokalnih zdravstvenih vlasti, a ministarstvo pruža podršku. Rekao je da je bilo govora o drive-in cijepljenju.

Bruxelles tužio AstraZenecu

06:16

Europska komisija podignula je tužbu protiv AstraZenece zbog neispunjavanja ugovorne obveze u isporuci dogovorene količine cjepiva, potvrdio je irski ministar zdravstva. Do kraja prvog kvartala zemljama EU-a isporučili su samo 30 od dogovorenih 100 milijuna doza. Stoga Europska komisija neće iskoristiti opciju za kupnju dodatnih 100 milijuna doza AstraZenecina cjepiva.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!