Hrvatski sabor jednoglasno je izglasao izmjene Zakona o zaštiti novčarskih institucija kojima će se u sve vanjske bankomate u Hrvatskoj tijekom iduće tri godine morati uvesti elektrokemijska zaštita, a jednoglasno je izmijenjen i Zakon o dentalnoj medicini.

Sustav elektrokemijske zaštite prepoznat je kao najučinkovitiji za zaštitu novca i očekuje se da će značajno doprinijeti smanjenju kriminaliteta, a u praksi znači da će prilikom provale u bankomate i pokušaja otvaranja kutije s novcem, novac biti uništen prolijevanjem boje.

Izmjenama Zakona o dentalnoj medici regulira se pak zanimanje dentalnog higijeničara i omogućava im se pristup tržištu rada.

U opisu njihovih poslova biti će priprema pacijenata za pregled, upoznavanje s preventivom oralnog zdravlja, izbjeljivanje zubi i ostali pomoćni poslovi prema uputama doktora dentalne medicine.

Od 2016. upisane su prve generacije dentalnih higijeničara, tri su završile školovanje pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, a jedna pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, no uvjeti za njihov rad nisu dosad bili uređeni niti jednim propisom.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!