Zapovjednik američkih zračnih snaga za Europu i Afriku i zapovjednik Savezničkog zrakoplovnog zapovjedništva, general zbora Jeffrey Harrigian posjetio je Hrvatsku u četvrtak, priopćeno je iz MORH-a.

S Harrigianom su se susreli državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, direktor Glavnog stožera OS RH general-bojnik Ivica Olujić te zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Michael Križanec.

Na sastanku se razgovaralo o daljnjem razvoju bilateralne obrambene suradnje te o razvoju operativnog koncepta zračnih snaga (Agile Combat Employment ACE) koji se temelji na načelu interoperabilnosti, te sporazumima i ugovorima koji reguliraju pristup savezničkoj infrastrukturi i zračnom prostoru, navodi se u priopćenju.

Hrvatska vojska, kao aktivna članica NATO saveza, sudjeluje u nizu međunarodnih vojnih vježbi i aktivnosti kojima se unapređuju zajedničke sposobnosti i intenzivira suradnja unutar članica NATO-a, kao što su međunarodne vojne vježbe DEFENDER-Europe 21 i Astral Knight 21, dodaje se u priopćenju.

Državni tajnik Jakop zahvalio je SAD-u na svim donacijama i na pomoći u obuci. Potvrdio je razvijene bilateralne odnose i zaključio kako je SAD “najvažniji strateški partner u izgradnji globalne sigurnosti”.

General Harrigian rekao je da ga “posebno veseli” zajedničko sudjelovanje “u vježbi Astral Knight koja se provodi i u Hrvatskoj, a koja pruža izuzetnu priliku za uvježbavanje s nekim našim najjačim saveznicima.”

General Križanec istaknuo je važnost zajedničkog sudjelovanja u međunarodnim vojnim vježbama i aktivnostima koje se nastavljaju ove godine, a među kojima su vježbe Adriatic Strike 21, Astral Knight 21 i Immediate Response 21.

Generalu Harrigianu prikazana je i procedura brzog odgovora (QRA – Quick Reaction Alert) dežurnog borbenog dvojca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!