Ova godina ključna je za napraviti iskorak unutar Bosne i Hercegovine na nekoliko značajnih područja, a posebice u kontekstu nužne promjene izbornoga zakonodavstva, poručio je, između ostaloga, Bariša Čolak, zamjenik predsjedateljice Kluba hrvatskog naroda u državnom Domu naroda i voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća HNS-a BiH. 

Kaže kako jednostavno ne želi razmišljati o tome kakav bi bio scenarij u slučaju da do toga iskoraka ipak ne dođe. Međutim, svjestan je kako bi u tom slučaju postojala opasnost od scenarija u kojemu bi bošnjačke stranke pokušale bošnjačkim glasovima izabrati šest izaslanika u Klub Hrvata u federalnom Domu naroda, a što bi onda omogućilo ustroj vlasti u tom entitetu bez Hrvata. 

Čolak ističe kako bismo bez dogovora u ovoj godini ušli u razdoblje u kojemu ne bi bio poznat ishod, nastali bi veliki problemi za BiH, a sve bi zakompliciralo ionako složene odnose u zemlji. Istodobno, Čolak upućuje na dobrodošlu medijaciju i poticaj koji daje međunarodna zajednica u cilju pronalaska rješenje te podsjeća kako je to igralo važnu ulogu i prilikom postizanja dogovora oko Mostara.

-Ako se ne bi dogodile promjene Izbornoga zakona, takav scenarij nije nešto što se ne može dogoditi. Imali smo jasne poruke bošnjačkih političkih stranaka kako treba uzeti na idućim izborima 6 mjesta u Klubu Hrvata većinskim bošnjačkim glasovima te bi tada oni mogli izabrati predsjednika i oba dopredsjednika Federacije i Vladu bez bilo kakvog utjecaja Hrvata. To je već oproban recept prilikom izbora članova Predsjedništva. To bi, po mojem uvjerenju, bio kraj ovakve BiH – rekao je Čolak.

Cijeli intervju možete pročitati na portalu vecernji.ba.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!