Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić samoinicijativno i bez nužne odluke Predsjedništva BiH zaustavio je upućivanje policijskih službenika iz BiH u mirovnu misiju u Južni Sudan, saznaje “Glas Srpske”.

Prema tvrdnjama njihovog izvora iz Ministarstva sigurnosti BiH koji je inzistirao na anonimnosti, Cikotić je već informirao Ujedinjene narode da BiH neće izvršiti rotaciju svojih policijskih službenika u misiji UN u Južnom Sudanu. Izvor kaže kako je to šokantno i izvan propisanih procedura zato što ministar sigurnosti ne može samoinicijativno i bez stava Predsjedništva BiH donijeti takvu odluku.

-Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač tražio je od Cikotića objašnjenje u vezi sa ovim pitanjem zato što su od šestorice policajaca koji su trebali ići u Južni Sudan, njih petorica iz MUP-a RS. Cikotić je poslao šokantan odgovor u kojem je naveo da je Ministarstvo sigurnosti tijekom priprema za upućivanje posljednje rotacija policijskih službenika dobilo informaciju da je u Južnom Sudanu došlo do pogoršanja sigurnosne i političke situacije i da to ugrožava sigurnost policijskih službenika iz BiH – objašnjava izvor.

On dodaje kako je Vijeće ministara na Cikotićevu inicijativu predložio Predsjedništvu BiH da privremeno suspendira sudjelovanje policajaca iz BiH u Južnom Sudanu.

-Iako Predsjedništvo nije donijelo nikakvu odluku, Cikotić je potpuno obrnuo teze i pozivajući se na taj prijedlog Vijeća ministara upućen Predsjedništvu BiH naveo da Ministarstvo sigurnosti ne može samostalno donijeti odluku o slanju policijskih službenika u Južni Sudan. To je čisti bezobrazluk, jer je on upravo samostalno donio odluku da zaustavi slanje policajaca iz BiH u mirovnu misiju u Južni Sudan, zato što takvu odluku može donijeti isključivo Predsjedništvo BiH – objašnjava sugovornik.

Pored toga, ističe on, Cikotić nije od šefa kontingenta BiH u Južnom Sudanu zatražio stav i preporuku za postupanje.

Izaslanica SNSD-a u Domu naroda BiH i član Zajedničke parlamentarne Komisije za obranu i sigurnost Dušanka Majkić kaže da je zatečena novim bošnjačkim nasrtajem na institucije BiH.

– Pored 15 policijskih službenika iz BiH koji se već nalaze u Južnom Sudanu, tamo je trebalo otići još šest policajaca iz BiH, ali je to nezakonito zaustavio Selmo Cikotić uz pomoć direktora OSA-e Osmana Mehmedagića – kaže Majkić.

Ona dodaje kako činjenica da od te šestorice policajaca njih pet dolazi iz MUP-a RS predstavlja mogući motiv za takvo ponašanje Cikotića i Mehmedagića, ali kaže kako ima još jedno značajno pitanje koje upućuje na to da se iza svega ne krije nikakvo pogoršanje sigurnosno situacije.

-Tko je izvršio sigurnosnu provjeru i ocijenio da je pogoršana situacija u Južnom Sudanu, ako nitko nije tražio mišljenje od šefa mirovnog kontingenta BiH koji je također pripadnik MUP-a RS. To upućuje na to da je ocjena o pogoršanju sigurnosne situacije u Južnom Sudanu donesena u vrhu SDA, a ne na osnovu stvarnih procjena – kaže Majkić.

Izvor:glas srpske

error: Content is protected !!