Saborski zastupnik Domovinskog pokreta, Zlatko Hasanbegović gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao aktualne političke događaje.

Hasanbegović je, komentirajući  tri kolone državnog vrha na komemoraciji u Jasenovcu, rekao da tamo nije ni mjesto ni vrijeme za promjene.

“Ovo govori o nedoraslosti i nezrelosti hrvatske političke pseudoelite. To je nedostojno i ponižavajuće za ono što je ključno. Komemoracije su mjesto iskazivanja pijeteta prema žrtvi i iskazivanja osude počinitelja i to je početak i kraj. Početak jasenovačke komemoracije još je od 2002. godine, kad se ona organizira, političko-ideološka instrumentalizacija, uz iznimku 2016. godine, kad sam osobno sudjelovao u sastavljanju protokola i kad su izbačeni politički govori”, rekao je Hasanbegović.

“Pitanje je u kojem je izaslanstvu bila osoba koja predstavlja pravnog nasljednika zloglasnog SUBNOR-a, ideološke policije komunističke Jugoslavije, to se danas naziva Savezom antifašističkih boraca, na čelu kojeg je osoba rođena 1957. godine, 12 godine nakon Drugog svjetskog rata. I mi sad umjesto da govorimo o pijetetu i osudi, raspravljamo o tome tko je ucijenjen za nekretninu u središtu Zagreba u kojoj taj gospodin uopće ne bi trebao biti, to je oteta nekretnina i pitanje je zašto ta nekretnina 2021. godine nije vraćena izvornim vlasnicima do 1945. To je sramotno. Klub Domovinskog pokreta nije sudjelovao u ovom cirkusu”, rekao je Hasanbegović, dodavši da su predstavnici Domovinskog pokreta pijetet iskazali na Mirogoju, pokraj središnjeg križa.

Komentirao je i inicijativu oporbe o opozivu ministra zdravstva, Vilija Beroša.

“Domovinski pokret je u oporbi prema Vladi Andreja Plenkovića od prvog dana. Kad se birala Vlada, mi smo bili protiv. Kad se s bilo koje strane pojavi inicijativa, mi ćemo biti za opoziv, jer potvrđujemo svoje temeljno stajalište. Gospodin Beroš je u osnovi slučajan ministar. Svi znamo kako je došao na ministarski položaj, nakon afere i smjene gospodina Kujundžića, dakle, sve što znamo o gospodinu Berošu i njegovim planovima, znamo od prvoga dana, on je ministar jednoga virusa, on je proizvod političko-medijskoga marketinga. Sjetimo se, djeca su crtala slike s likom superjunaka Vilija. Njegov položaj odlučen je od trenutka kad je on na čelu medijske manipulacije virusom dobio više glasova od Andreja Plenkovića i to je bio njegov politički kraj”, rekao je Hasanbegović.

Istaknuo je da Beroš može provesti reformu zdravstva, ali da je Vlada činovnička. “Jedini kriterij za bilo kojeg ministra je njegova politička beznačajnost. Ministar svih ministarstava zove se Andrej Plenković, bez njegove odluke nijedan ministar ne može imenovati ni tajnicu u trećem ešalonu svog ministarstva. Drugim riječima, Beroš i da je želio provesti reformu, ovdje su potrebne korjenite reforme i to znamo, on je to mogao, ali ovo je činovnička Vlada jednoga kancelara, koji ima samo jednu misiju – zadržavanje saborske većine i očuvanje statusa quo na svim područjima, ovo je bura u čaši vode. Beroš će preživjeti saborsku inicijativu, a bit će smijenjen kad to odluči Andrej Plenković”, rekao je Hasanbegović.

Komentirao je i ulogu ministra pravosuđa i uprave, Ivana Malenicu. “Ja ne vidim u što se upustio ministar Malenica. To je osoba koja se nije ni trebala naći na tom položaju, on je odabran kako bi bio produžena ruka Plenkovića i kako se ničim ne bi izdvajao od ostalih ministara, zapravo činovnika. Reforme nema, preduvjet za bilo kakvu reformu je politička volja, to može snažna vlada, koja ima jasan politički cilj, koja ima jasan svjetonazor i ideologiju i koja će provoditi promjene ne podilazeći bilo kome, ni medijima ni javnom mnijenju niti interesnim skupinama. To u ovoj konstelaciji nemamo, hoćemo li imati nakon sljedećih parlamentarnih izbora, vidjet ćemo”, rekao je Hasanbegović.

Pitanje pravosudne reforme pitanje je zakonodavnih reformi i kadroviranja u pravosuđu, rekao je Hasanbegović.

Izvor: narod.hr/N1

error: Content is protected !!