Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković najavila je u intervjuu za Fenu dolazak značajnih količina cjepiva protiv koronavirusa od svibnja a riječ je o cjepivima koje je BiH kupila putem COVAX mehanizma i programa Europske unije.

Napomenula je kako je od izuzetne važnosti da je masovnija imunizacija u Bosni i Hercegovini počela te da je pred nama jasnija dinamika kako će pristizati isporuke cjepiva.

Očekuje se i realizacija ostalih donacija cjepiva, uključujući i one iz Kine i Malezije, te je ministrica izrazila zahvalnost svim državama koje su BiH pomogle u tom smislu.

-Nakon što smo se suočili s ozbiljnim poteškoćama u isporuci naručenih i plaćenih cjepiva, sada vidimo da se stvari pomjeraju s mrtve točke, što ohrabruje, ali daleko od toga da smo zadovoljni te da je borba protiv pandemije i borba za nabavku i isporuku cjepiva završena, čak naprotiv – upozorila je Turković.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zatražio je analizu stanja u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i diplomatsko-konzularnoj mreži te Turković kaže da se intenzivno radi u tom smislu izražavajući uvjerenje da postoji prostor za znatne pomake naprijed u okvirima koje dozvoljava epidemiološka situacija.

-Imamo vrlo aktivnih diplomata i misija, ali i onih koji to nisu. Borba za isporuku cjepiva nam je pokazala da sustav traži određena poboljšanja i pronalazak novih rješenja. No, imamo situaciju da smo konstantno meta neargumentiranih ataka, kleveta i lažnih informacija, koje naprosto nemam ni vremena sve demantirati – dodala je Turković.

Eto vidite! Nisu oni krivi što još nemamo cjepiva ili normalnu državu nego mi. Je li vam sada jasno?

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!