Predsjednik Zoran Milanović u Samoboru je sudjelovao na dodjeli nagrada najboljim proizvođačima samoborskih salama. Obišao je i štandove lokalnih OPG-ova i obrtnika. Komentirao je prijepor s premijerom oko izbora veleposlanika.

Predsjednik Zoran Milanović u subotu je rekao kako je pitanje imenovanja veleposlanika moglo već deset puta biti riješeno te da on pokušava spriječiti da HDZ zgrabi sva mjesta koja mora dogovoriti s premijerom Andrejem Plenkovićem, ponovno predlažući da svatko odabere polovicu mjesta.

Ustav propisuje da odluku o imenovanju veleposlanika i konzula donosi predsjednik, na prijedlog vlade i uz supotpis premijera i mišljenje nadležnog odbora Hrvatskog sabora, no to se pitanje već mjesecima oteže uz trzavice između Pantovčaka i Banskih dvora.

– To je deset puta moglo biti riješeno. Nemojte molim vas svoditi ovo na to tko će koga nazvati, rekao je Milanović u subotu, istaknuvši kako je s Plenkovićem već četiri puta razgovarao o toj temi.

Predsjednik je početkom ožujka naglasio kako se pri imenovanju mora znati tko stoji iza kojeg kandidata jer ne želi preuzimati punu odgovornost za nešto što dolazi od premijera, pa je od Plenkovića tražio listu s kandidatima koje on želi.

U subotu je Milanović kazao da se premijer ne može sakriti iza zajedničkih kandidata.

– Ne želim imati odgovornost za to, ja moram potpisati vjerodajnice kao hrvatski predsjednik, rekao je predsjednik i ponovno naglasio da želi da se zna tko je predložio kojeg kandidata.

Opet je pozvao premijera da odabere 50 posto položaja u inozemstvu, dodavši kako je to bila praksa i u prošlosti.

Stranački i nestranački kadrovi

– Ja pokušavam svojim vrlo ograničenim mogućnostima spriječiti to da HDZ naprosto zgrabi i odere sve. Sve ide u tom pravcu, to je želja za totalnom dominacijom, tvrdi Milanović, pa dodaje da njegovi kandidati većinom neće biti stranački ljudi, nego oni iz diplomatskog sustava, dok će sa strane premijera biti članovi HDZ-a.

– Kad sam ja osjetio zov politike, napustio sam diplomatsku službu. A sad se u nju ulazi ako si član HDZ-a, rekao je Milanović o svom radu u Ministarstvu vanjskih poslova.

– I to je naprosto nešto što Plenković želi kamuflirati, jednom kameleonskom mimikrijom pod zajedničke kandidate. Odjednom bi srce dao, krv bi prolio za zajedništvo, nastavio je predsjednik, usporedivši situaciju s Kubanskom krizom za djecu u kojoj je premijer Hruščov, a on Kennedy.

– Ovdje je riječ o tome da sukladno zakonu o vanjskim poslovima, članku 17., 18., 19., sukladno Ustavu, članku 99., je uvijek bila praksa da predsjednik Republike imenuje šefove diplomatskih misija na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova i vlade, poručuje Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u petak je kazao da vlada nije za kvote u imenovanju diplomata.

Milanović je danas u Samoboru komentirao i Nacionalni plan oporavka za koji kaže da je netransparentan.

– To vam je problem što se opet radi o grupi od par ljudi. Kako se zove Björn Borg? Ne vidim da baš osvajaju Wimbledon pet puta za redom. To ne može raditi par ljudi. To mora biti dostupno većini. To nije pitanje nacionalne sigurnosti, rekao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!