U posljednja 24 sata zabilježeno je 2535 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16347. Među njima je 2 214 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 224 pacijenta. Preminula je 31 osoba. Zagrebačka i Primorsko-goranska imaju više od 270 oboljelih, a više od stotinu novih slučajeva prijavile su Šibensko-kninska – 138 novooboljelih, Zadarska 118 i Osječko-baranjska županija u kojoj je 107 novozaraženih. Stanju u županijama prilagođavaju se mjere na lokalnoj razini, a akcija cijepljenja nastavlja se diljem zemlje.

Novi problemi pojavili su se s platformom Cijepi se. Na najvećem punktu u Zagrebu platformom za cijepljenje ne koriste se. Vrijedi milijune, ali nije učinkovita.

Iz priopćenja Ministarstva zdravstva

S obzirom na dolazak velikih količina cjepiva, u Zagrebu pripremaju nove lokacije. Tijekom vikenda i u utorak je dodatni sastanak na kojem će se definitivno odlučiti koja će ta mjesta biti, Dubrava, centar grada i svakako zapadni dio grada, Prečko ili koja druga pogodna lokacija, izjavila je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”.

Nastavljeno je masovno cijepljenje – danas na devet lokacija u Zagrebačkoj županiji. Od 7.700 cijepljenih, njih 4.500 dobilo je drugu dozu Pfizerova cjepiva, a 3200 prvu. Na kraju današnjeg dana bit će procijepljeno 90 posto starijih od 65 godina i onih koji imaju kronične bolesti, a 8. i 15. svibnja, kaže ravnatelj županijskog ZJZ-a Leo Šunjić.

Veliko je zanimanje za cijepljenje u Koprivničko-križevačkoj županiji. U križevačkoj sportskoj dvorani drugom dozom AstraZenece cijepi se oko 500 starijih i kroničnih bolesnika, a jednako će ih toliko primiti prvu dozu Pfizera. Najveći punkt za cijepljenje najavljuju za 8. svibnja kada bi se, stigne li cjepivo prema planu – u Križevcima i Koprivnici trebalo cijepiti 3.600 građana. 

Do jučer je u našoj zemlji cijepljeno gotovo 600 tisuća ljudi, a novi krug cijepljenja Pfizerovim dozama počeo je jutros na devet lokacija Zagrebačke županije. U devet gradova zagrebačke županije danas će se cijepiti 7700 ljudi. Na lokaciji u Zaprešiću, odakle se za Dnevnik u podne HTV-a javila Ruža Ištuk, cijepit će se 1260 građana – od toga njih 608 dobit će drugu dozu Pfizerova cjepiva, dok će 652 primiti prvu dozu.

U Zaprešiću je danas naglašeno kako nisu zadovoljni procijepljenošću u Zagrebačkoj županiji. Za prvu dozu ona je tek 16,8 posto, no nadaju se da će se to promijeniti jer u najavi imaju dolazak 159 tisuća doza cjepiva do kraja lipnja. Danas cijepe starije od 65 godina i kronične bolesnike, ima i nešto mlađih. Za idući tjedan najavljena je treća faza cijepljenja, a računaju da će tjedno cijepiti tri do pet tisuća radno aktivnog stanovništva. 

Cijepljenje se danas odvija u najboljem redu, bez nervoze i gužvi, a nije zabilježena niti jedna nuspojava na cjepivo.

Podsjetimo, Stožer je produljio mjere za Zagrebačku županiju do 9. svibnja, a u dijelu Dubrovačko-neretvanske se ublažavaju. U Osječko-baranjskoj županiji zabranjuje se posjet domovima za starije, a maska se mora nositi i na otvorenom gdje nije moguće držati razmak. U Požeško-slavonskoj županiji zabranjuje se iznajmljivanje prostora za sve vrste privatnih okupljanja.

Punktovi cijepljenja z Zagrebačkoj županiji:

Dugo Selo – Gradska sportska dvorana Dugo Selo, Đure Dubenika 2

Ivanić-Grad – Sportska dvorana Žeravinec, Ul. Milke Trnine 15

Jastrebarsko – Srednja škola i sportska dvorana

Jastrebarsko, V.Holjevca 11

Samobor – Sportska dvorana Samobor, Andrije Hebranga 26a

Sveta Nedelja – Društveni dom Mala Gorica, A. Šenoe 34, Mala Gorica Sv. Nedelja

Sveti Ivan Zelina – Pučko otvoreno učilište Sveti Ivan Zelina, Vatrogasna ulica 3

Velika Gorica – Srednja strukovna škola Velika Gorica, Ul. kralja Stjepana Tomaševića 21

Vrbovec – Sportska dvorana OŠ Marije Jurić Zagorke, Brdo 12a, Vrbovec

Zaprešić – Vršilnica, Novi dvori, Aleja Đure Jelačića 1, Zaprešić

Nijemci neće smjeti napuštati svoje domove od 22 sata do 5 ujutro

U Njemačkoj je u ponoć na snagu stupio novi zakon o zaštiti od zaraznih bolesti. Propisuje strogo zatvaranje kada tjedna incidencija na 100 tisuća stanovnika prijeđe 100, a sada iznosi čak 160. Zbog toga su uvedene nove restrikcije za cijelu zemlju, što se dosad moralo dogovarati s pokrajinskim vlastima. Nijemci neće smjeti napuštati svoje domove od 22 sata do 5 ujutro, no do ponoći pojedinci se smiju sami šetati ili trčati te izvoditi pse. Zatvaraju se sve kulturne i sportske ustanove, a u trgovine koje ne prodaju hranu i u frizerske salone smije se ulaziti samo uz predočenje negativnog testa na koronavirus.

Popuštanje u Austriji i Slovačkoj

Austrija, pak, planira od 19. svibnja početi otvarati hotele, restorane, kazališta, kina, ali uz razrađene epidemiološke mjere. I Slovačka najavljuje daljnja otvaranja pa će tako od sljedećeg tjedna ponovno početi raditi restorani, većina trgovina i sportski objekti.

Nakon što je Kanada spustila dobnu granicu za cijepljenje na 40 godina, premijer Justin Trudeau i njegova supruga cijepili su se cjepivom AstraZenece pred kamerama. Premijer je pozvao sve Kanađane koji ulaze u tu kategoriju da se cijepe što prije.

Agencija za hranu i lijekove ukinula stanku za uporabu cjepiva J&J-a

U SAD-u su zdravstveni regulatori ukinuli desetodnevnu stanku za uporabu cjepiva tvrtke Johnson& Johnson. S njegovom primjenom može se odmah nastaviti, objavila je Agencija za hranu i lijekove nakon istrage o vezi tog cjepiva s iznimno rijetkim, ali potencijalno smrtonosnim krvnim ugrušcima. Rečeno je da će zdravstveni sustavi i primatelji cjepiva biti upozoreni na rizik od tog potencijalno fatalnog sindroma.

U New Yorku stanovništvo se cijepi Moderninim cjepivom, i to metodom “walk in”, odnosno može ga primiti svatko tko dođe, a stariji je od 18. Prostor za takvo cijepljenje ponudio je Nacionalni prirodoslovni muzej. Ljudi primaju cjepivo ispod najpoznatijeg muzejskog eksponata – velikog plavog kita.

Iskustvo Izraela 

Prvi put u 10 mjeseci Izrael nije zabilježio nijedan novi smrtni slučaj od posljedica COVID-a. Potkraj lipnja prošle godine, nakon što su mjere zaključavanja zaustavile prvi val zaraze, bio je posljednji put kad nisu imali smrtnih slučajeva. Izraelska vlada počela je ublažavati restriktivne mjere jer imaju najveću stopu procijepljenosti u svijetu – u četvrtak su dosegnuli broj od pet milijuna cijepljenih.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!