Epidemiološka situacija na području Županije zapadnohercegovačke (ŽZH) popravlja se no i dalje treba biti oprezan, izjavio je za Fenu glasnogovornik Stožera civilne zaštite ŽZH Stipan Zovko.

– Broj aktivnih slučajeva covida-19 smanjuje se već dva tjedna i može se reći kako je situacija znatno povoljnija, ali zahtjeva i dalje oprez i odgovornost svih nas. Broj aktivno oboljelih s 1550 spustio se na 852 i ima dalju tendenciju pada – kazao je Zovko.

Naveo je da Zavod za javno zdravstvo ŽZH i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH svakodnevno prate situaciju i obavještavaju Stožer civilne zaštite te predlažu mjere koje su primjerene situaciji.

Za razliku od ostatka Federacije BiH gdje je na snazi mjera ograničavanja kretanja od 21 sat do 5 sati ujutro, u ŽZH kretanje je zabranjeno u vremenu od 23 sata do 5 sati ujutro.

– Trenutno nema naznaka skorom ukidanju mjere ograničenja kretanja koja je na snazi od 23 sata do 5 sati. Ta mjera pokazala se učinkovitom jer smanjuje broj kontakata koji svakodnevno ostvarujemo, ali i olakšala posao Uprave za inspekcijske poslove koja je zbog dodatnih zadaća pod povećanim pritiskom – naglasio je Zovko.

Zahvalio je građanima koji se, kako je rekao, pridržavaju mjera i omogućavaju da epidemiološka situacija ide na bolje.

– Nije zabilježen velik broj kršenja propisanih mjera, građani se uglavnom pridržavaju mjera i pokazuju odgovornost i svjesnost situacije u kojoj se trenutno nalazimo. Iako bilježimo poboljšanje situacije i dalje je stanje ozbiljno i ovim putem pozivamo na dalje poštivanje propisanih mjera – poručio je.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!