Granice bazirane na etnicitetu su najbolje rješenje za Balkan, u suprotnom, one su stalni izvor sukoba, jer nisu ono što politička zajednica i narodi stvarno žele, izjavio je bivši zamjenik šefa američke Središnje obavještajne agencije (CIA) za Balkan, sada politički i ekonomski konzultant Steven Mayer.

-Sigurno nitko neće pokrenuti bombardiranje zato što lideri Balkana udruženo pokušavaju da se dogovore o boljim odnosima i sređivanju situacije na svom prostoru, rekao je Mayer u intervjuu za “Večernje novosti” i dodao da to ne znači da je taj proces jednostavan, brz, ni lak.

“Sjećam se da je svojevremeno Clintonova administracija govorila: ‘Neka se naviknu tako živjeti!’ Ali vrijeme je pokazalo da moje bivše kolege nisu mogle da riješe bilo što u zemljama čiju povijest ni kulturu, zapravo, ne razumiju”, naveo je Majer.

Prema njegovom mišljenju, pravi je trenutak da proces počne, bez osvrtanja na stavove SAD.

“Potrebno je hrabro liderstvo koje će jasno i glasno reći kako nije moguć status quo, jer on Balkanu donosi ekonomsku stagnaciju, sukobe, etničku mržnju i stalnu prijetnju nasiljem”, istaknuo je Mayer.

Na pitanje kako gleda na mini shengen, on je rekao kako je to odličan prvi korak koji vodi većoj kooperaciji i da sada treba krenuti dalje.

Što se tiče takozvanog non-papera, Majer je rekao kako su ga u BiH odmah optužili da je autor, ali da on sa tim nema baš nikakve veze.

“Mislim i da CIA ne stoji iza toga jer znam da ova agencija to ne radi na takav način”, naveo je on i dodao kako je istina da je tijekom zadnjih desetljeća vidao dosta sličnih dokumenata, iza kojih su uglavnom stajali predstavnici akademske zajednice.

Mayer je rekao da ne zna tko je autor ovog dokumenta, ali da je točno da o potrebi korigiranja granica na Balkanu piše već 15 godina.

-Vidim da je netko sagledao situaciju na Balkanu i shvatio da, onako kako je sada regija organizirana, ona neće moći da se poboljša – zaključio

Prema njegovim riječima, BiH je krhka tvorevina, nije prava država i vrijeme je da političari odrede što žele za svoje društvo.

“Uvijek sam govorio da sami lideri u regiji trebaju otvoreno pokrenuti pitanje promjena, ali ističem da, pritom, izvan tog procesa treba da drže SAD i Rusiju, i druge velike sile”, dodao je on.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!