Minimalna tjelesna temperatura je 35°C. Nakon 60-godine života, prema nekim studijama, ona se smanjuje za do 0.3 stupnja kao rezultat usporavanja metabolizma. Međutim, neke novije studije pokazuju i kako normalna tjelesna temperatura suvremenog čovjeka nije ista kao što je bila prije 2 stoljeća.

Tjelesna temperatura predstavlja ravnotežu između unutarnje temperature, stvorene mijenom tvari u stanicama tkiva i organa, i temperature na površini tijela. Ona je, uz puls, disanje i krvni tlak, jedan od četiri vitalna znaka kojim se opisuje funkcija našeg tijela.

– Imamo svoj metabolizam. Obzirom na intenzitet on može biti i pojačan ili na bazalnoj razini zbog nekih fizioloških ili patoloških procesa. Toplina je nusprodukt našeg metabolizma, objašnjava prof. Venija Cerovečki. Drugim riječima, temperatura tijela ovisi o dnevno-noćnom ritmu i tjelesnim aktivnostima tokom dana, kao i nekim fiziološkim procesima u tijelu.

– Ako je aktivnost u inetnzitetu ona bazalna i vezana za onu najnižu aktivnost tijela čovjeka, tada će i temperatura izmjerena biti najniža. Najniža vrijednost izmjerene temperature mjeri se u jutarnjim satima. Kako tijekom dana raste aktivnost naših stanica i mišića – rasti će i tjelesna temperatura, dodaje prof. Cerovečki. Stručnjaci napominju da tjelesnu temperaturu ne smijemo promatrati isključivo kao broj.

– Ona je zapravo vrijednost koja ima svoju najnižu i najvišu granicu koju još uvijek definiramo normalnom temperaturom i to su vrijednosti od 36,5 do 37 stupnjeva Celzijusa, s prosječnom vrijednošću negdje oko 36,8. Ono što našem tijelu pomaže da regulira tjelesnu temperaturu je prije svega središnji živčani sustav i njegov hipotalamus. No pomažu nam i receptori na našoj koži, objašnjava.

Tjelesna temperatura suvremenog čovjeka snizila se za oko pola stupnja 

Zdrav organizam bi tjelesnu temperaturu bez problema trebao održavati u fiziološkim granicama kada je vanjska temperatura u rasponu od 10 do 55 stupnjeva Celzijusa. U posljednje su se vrijeme pojavili članci koji govore da se prosječna tjelesna temperatura suvremenog čovjeka snizila za oko pola stupnja u odnosu na populaciju prije 150 godina.

– Danas stručna literatura preporuča da se prosječnu temperaturu ljudskoga tijela definira kao vrijednost 36,8 stupnjeva Celzijusa. Špekulacije koje su vezane uz pad prosječne tjelesne temperature u tim su člancima vezane uz činjenicu da je čovjek danas kao moderno biće usvojio i neke nepoželjne oblike životnoga stila i manje intenzivnu tjelesnu aktivnost. Stoga bih i u kontekstu tjelesne temperature naglasila da je tjelesna aktivnost toliko željeni životni stil i toliko nam pomaže u prevenciji svih ostalih kroničnih nezaraznih bolesti da ju naprosto trebamo poštovati i provoditi, upozorava prof. Venija Cerovečki.

Temperatura tijela vrlo je važan segment zdravog organizma jer se u tom fiziološkom rasponu odvijaju složeni metabolički i biokemijski procesi. Stoga svako odstupanje od normalnih vrijednosti treba shvatiti ozbiljno i posvetiti mu dužnu pozornost. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!