Američki rak vrste atlantic blue crab ili callinecets sapidus na obalama Mediterana pojavio se početkom 20. stoljeća. Jede autohtone vrste ribe i rakova, brzo se razmnožava i teško ga je zaustaviti.

Ne pušta! Ulovio je malog raka bunjavca, drži ga kliještima i ne pušta ga. Gledam i ne vjerujem. Puno sam lovio po našim otocima, ali takvo što još nisam vidio. Prvo sam mislio da je riječ o grmalju, no prevario sam se, kaže Viranin Mario Bašić Pipin. 

Ulovio je američkog plavog raka  u plićaku lučice na Viru. Riječ je svežderu koji jede autohtone vrste rakova, biljke, ribe i školjke, a istovremeno je, kažu znalci, prava poslastica.

– Htio sam ga dignuti, ali mi je ispao na pola mora. Sakrio se ispod braka, pa sam ga pritisnuo. Šćepao je jednu žicu, tako da sam ga ponovo podigao gore. Gledam ga: modre je boje i ima jedno 15 do 20 centimetara. Izgleda kao grmalj, ali nije grmalj. Ne znam što je, pa me sram pitati. Viranin sam i ribolovac, a pitam ljude sa strane koji je ovo vrag – govori Bašić.

Tajnu je odgonetnuo Joso Pijažin, pomorac koji je plovio Atlantikom i prepoznao vrstu atlantic blue crab ili callinecets sapidus, u prijevodu, ‘lijepa slana plivačica’

– Rekao mi je da je jestiv, pa sam ga ubacio u lonac. Kad ga svariš, bude crven kao grmalj. Moram reći da je ukusan, ali malo bljutav. Nije lijepo slankast kao naš grmalj – zaključuje ribolovac i školjkaš Bašić.

– Prirodno stanište mu je u Atlantskom oceanu uključujući obale Kanade, Antila, Bermuda i sjeverne Argentine. No to je bilo nekad. Na obale Mediterana taj je plavi rak došao još početkom 20. stoljeća, zaposjeo je također dijelove Azije i Japana, a od polovice 20. stoljeća primijećen je u Italiji. U 21. stoljeću ne nalazi se samo na obalama Jadrana, nego i na jelovnicima restorana kao priznata delicija, pogotovo posljednjih godina oko ušća Neretve gdje je došao, pretpostavlja se, kao ličinka unesena balastnim vodama. U međuvremenu se brzo razmnožio. Tako je laguna Parila na neretvanskom ušću prije dolaska plavog raka bila jedno od najbogatijih ribolovnih područja. Više nije. Američki plavi rak uništava brojne vrste, jede autohtone rakove, biljke, ribe i školjke. Ništa, kažu, tog svejeda ne može zaustaviti – kaže Kažimir Škrbić, glasnogovornik virske uprave.

Prvi primjerak plavog raka u Zadarskoj županiji pronađen je  u Vranskom jezeru u svibnju.

Izvor:24sata.hr

error: Content is protected !!