Prvi slučaj indijske varijante koronavirusa, odgovorne za naglo širenje epidemije u Indiji, otkriven je u Švicarskoj, objavio je na Tvitteru švicarski državni Ured za javno zdravstvo uz kratko objašnjenje da je slučaj otkriven kod putnika u tranzitu u jednoj od švicarskih zračnih luka.

Vijest je došla nakon što su belgijske vlasti u četvrtak izvijestile o tome da je u Belgiji indijski soj koronavirusa otkriven među 20 indijskih učenika koji su imali pozitivan test na tu varijantu. Objavljeno je da je riječ o skupini mladih koji su u Pariz doputovali zrakoplovom 12. travnja. Prije toga ta je varijanta otkrivena u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Indijski zdravstveni sustav žestoko se bori s novim valom zaraze, koji se dijelom pripisuje novoj varijanti dvostruko mutirajućeg virusa, poznatoj kao B.1.617. Vlasti brojnih zabrinutih država zatvorile su vrata za osobe koje stižu iz Indije te su privremeno obustavile zračne veze s tom državom.

Švicarska trenutačno razmatra mogućnost da Indiju uvrsti među zemlje visokog rizika te da je doda na svoj “crveni popis”, priopćile su zdravstvene vlasti te zemlje. Osobe koje u Švicarsku stižu iz zemalja s crvenog popisa nakon dolaska moraju proći desetodnevnu karantenu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!