Velika bijela psina mogla bi doplivati do Ujedinjenog Kraljevstva nakon što je skrenula na pogrešan put.

Ovaj gotovo 5 i pol metara dug predator tek je druga velika bijela psina koja je uspjela preplivati Atlantik i sada se kreće prema obalama Ujedinjenog Kraljevstva i to ususret ljetnoj sezoni, piše Mirror.

Ženska bijela psina imena Nukumi teška je preko tonu i pol i obično pliva gore dolje po zapadnim obalama SAD-a i Kanade.

Znanstvenici koji prate kretanja ove 50 godina stare životinje kažu kako je poduzela krajnje neobičan potez i zaplivala istočno preko Atlantika.

Nukumi je odlučila nastaviti svoj put preko Atlantika, a izroni svako toliko što je dovoljno da znanstvenici, koji prate njeno kretanje putem GPS-a smještenog u peraji, mogu precizno odrediti smjer u kojem se kreće.

Nukumi pliva prema istoku posljednja dva mjeseca, sve otkad je napustila obale SAD-a kod Južne Karoline. Prema posljednjim podacima, ona se sada nalazi oko 1.700 nautičkih milja od obale UK-a. To je manje nego njezina udaljenost od obala SAD-a tako da bi ona u teoriji mogla doplivati do Britanije, rekao je Bob Hueter, znanstvenik iz organizacije OCEARCH.

Znanstvenici, međutim, ipak sumnjaju u to da će Nukumi doći do obala Britanije jer su bijele psine tamo nevjerojatno rijetka pojava, prenose 24 sata.

Jedina druga bijela psina koja je ikad preplivala Atlantik zvala se Lydia i 2014. godine doplivala je do obala Portugala.

/HMS/

error: Content is protected !!