Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (UO PIC-a) na najstrožiji mogući način osuđuje trenutni politički diskurs u čijem centru se nalazi tzv. “mirna disolucija” Bosne i Hercegovine, a posebno konkretne korake koje čine predstavnici Republike Srpske i nositelji funkcija na državnom nivou u pravcu pregovora o razdruživanju, priopćeno je danas.

“Uključujući osnivanje pregovaračkih timova i zagovaranje raspada zemlje putem kampanje oglašavanja na internetu. UO PIC-a je ranije naglasio da neodgovorna i razdorna retorika i aktivnosti destabiliziraju zemlju i skreću pažnju sa stvarnog posla koji lideri ove zemlje trebaju uraditi na izgradnji povjerenja i zaživljavanju vladavine prava te provedbi izbornih i ekonomskih reformi u korist svih građana”, priopćili su iz PIC-a.

Dodaju da opet cijenu plaćaju građani.

“Nesigurnost i nestabilnost, i posljedična potreba za stalnom međunarodnom supervizijom stvarna su cijena koju plaćaju građani dok se njihovi lideri bave jalovim poslovima“.

Fokusirati se na borbu protiv pandemije

“UO PIC-a ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu privrženost teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, i u kojoj su sva tri konstitutivna naroda, Ostali i svi građani jednaki, te podvlači da entiteti nemaju pravo na odcjepljenje od BiH i pravno postoje isključivo na osnovu Ustava BiH“, navode u priopćenju.

Dodaju da je teritorijalni integritet BiH garantiran Općim okvirnim sporazumom za mir.

“Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine zagarantiran je Općim okvirnim sporazumom za mir i međunarodnim pravom, i njena unutrašnja struktura se jedino može mijenjati u skladu sa Ustavom BiH, koji sve strane i dalje moraju u potpunosti poštovati. Stalna zapaljiva retorika, aktivnosti koje imaju za cilj disoluciju ili secesiju, te druge tvrdnje koje se odnose na prekrajanje granica predstavljaju ozbiljnu prijetnju za mir i stabilnost, te kao takve podrivaju Opći okvirni sporazum za mir. Retorika kojom se dovodi u pitanje postojanje bilo kojeg od entiteta ili referiranje na potencijal za rat je isto tako destabilizirajuća i neprihvatljiva“.

Građani žele kraj opasne retorike.

“Stanovnici Bosne i Hercegovine žele da njihovi politički lideri i predstavnici prestanu sa ovom opasnom retorikom i da se umjesto toga fokusiraju na hitnu borbu protiv pandemije Covida-19, jačanje vladavine prava i provođenje ekonomskih i drugih reformi koje bi pokrenule ovu zemlju naprijed na njenom europskom putu, na koji su se svi više puta obvezali”, navedeno je danas u priopćenju UO PIC-a uz napomenu:

“*Ruska Federacija se ne slaže s ovom izjavom”.

/HMS/

error: Content is protected !!