Mještani sela Vinine, Dašnica, Zaušlje i Ljutosjer najavljuju blokadu na novoj prometnici Stolac – Neum, tijekom čije izgradnje im se nameću njima neodgovarajuća prometna rješenja. Mještani navedenih sela tvrde da su na javnoj raspravi usuglasili priključak za njihova sela u mjestu Vinine, da bi se najedanput pristupilo trećem rješenju, izgradio podvožnjak, a mještane prisililo da moraju ići u susjedno selo Crenoglav da bi se uključili na magistralnu cestu. Spremni su na sve demokratske poteze da bi se projekt vratio u okvire dogovorene na javnoj raspravi, piše Hercegovina.info.

Lučki kapetan iz Neuma, rodom iz sela Dašnica, Stojan Šutalo kaže da je sadašnje skretanje neprihvatljivo.

“Tražimo da se projekt vrati u okvire prezentiranog na javnoj raspravi, odnosno da priključak za navedena sela bude ondje gdje je od stoljeća sedmog, da se tako pjesnički izrazim. Ako neće biti tu, iskoristit ćemo sva demokratski dozvoljena sredstva. U konačnici, ukoliko se ne riješi problem, zaustavit ćemo radove”, komentira Šutalo.

Kaže da su presječena imanja brojnih mještana gore navedenih sela.

“Jedan moj rođak koji tu živi, bavi se stočarstvom i ima traktor, ne može prijeći s jedne strane imanja na drugu, već mora prijeći 6 kilometara više, a deset puta dnevno prolazi ovamo il’ tamo. Dakle, njemu će ono što je prelazio za pet minuta, ispasti kao da ide iz Neuma u Čapljinu. Razlog je što je netko izlobirao da se priključak izmakne, ne bih ulazio u to iz kojeg razloga”, objašnjava Šutalo, dodavši da ovo prometno rješenje nema apsolutne veze s onim što je bilo prezentirano na javnim raspravama.

Sa svime je blagovremeno upoznavana i Općina Neum, no, kako tvrdi Šutalo, bivši načelnik Živko Matuško odgovore na gore navedenu problematiku držao je u ladicama. Sa svime je upoznat novi načelnik Dragan Jurković.

Došla je eksproprijacija, nitko se nije bunio, cesta se čekala godinama, mještani se radovali, no kažu da postojeće rješenje za njihova sela nije rješenje.

Uz mještane, nadležnima se obraćao i direktor Parka prirode Hutovo blato iz Čapljine, izrazivši interes za kvalitetan i izravan priključak vrha “Budisavina”, odnosno lokalnog puta Vinine – Dašnica na magistralnu cestu u izgradnji Stolac – Neum.

“Vrh ‘Budisavina’, koji se nalazi u parku prirode ‘Hutovo blato’ i na kojem se dodiruju granice tri općine (Neum, Čapljina i Stolac), služi kao najbolji vidikovac na cijelom području parka prirode. Kvalitetnim priključkom na magistralnu cestu, uređenjem šetnica i samog vrha, što su planovi ovog J.P., ostvarit će se pretpostavke za individualne posjete i organizirane izlete domaćih i inozemnih gostiju iz Neuma i šire, povratak domaćeg stanovništva, razvoj ruralnog turizma i otvaranje radnih mjesta. U zoni ovog priključka potrebno je, osim prometne, postaviti i odgovarajuću turističku signalizaciju, jednako kao i na Drenovcu za priključak ‘Londža’”, pisao je ravnatelj Nikola Zovko Cestama Federacije u rujnu prošle godine, baš kada su svoje dopise slali i mještani.

Mještanima se sad spočitava da nisu reagirali kada je održavana javna rasprava, a oni tvrde da ovaj podvožnjak uopće nije ni bio na javnoj raspravi.

“Izgrađuje se potputnjak koji nikada nije bio ni u kakvom projektu, ni na kakvoj javnoj raspravi. To je treća verzija koju mi nismo poznavali. Priključak je bio planiran na sasvim drugom mjestu, što nam je svima odgovaralo i što je jedino i prezentirano na javnoj raspravi 2019. godine”, kaže Boko Krešić iz sela Vinine, koje broji dvanaestak obitelji koje tu boravi stalno ili povremeno.

“Mi sad trebamo ići u selo Crnoglav, pa se vraćati, pa se provlačiti gore na Dašnicu, pa onda ljudi ne mogu ući u posjed. Prvi ja. A gledam dalje, i gdje su dvije kuće i gdje nikog nema ostavljen je priključak, svugdje ostavljeno, samo u nas problem”, objašnjava Krešić.

Prometna žila kucavica, koju istočna Hercegovina željno iščekuje, a neki bi rekli koja i dobrano kasni, naišla je na tehničke probleme. Nekoliko traktora za blokadu puta najmanji je problem mještanima, a oni tvrde da će se upravo to I dogoditi ukoliko im se ne osigura normalan priključak magistralnoj cesti, što je i usuglašeno na javnoj raspravi.

/HMS/

error: Content is protected !!