U radionici osječke kreativke Mile Lončar nalaze se zanimljivi sustanari – u skladnom suživotu borave Miroslav Krleža, kraljica Elizabeta, Arsen Dedić, Amy Winehouse, Josipa Lisac, Vladimir Šeks… Za prognozu se naravno brine HRT-ov glavni meteorolog Zoran Vakula. A zaslužna za okupljanje ovog zanimljivog, ali velikog društva i to u doba korone je… Alemka Markotić.

Sve je krenulo tako što je Mila željela od recikliranog materijala načiniti lutku princa koji bi imao narančastu kosu.

– Trebao je to biti pravi onaj pjegavi Britanac, sav riđokos! Ali mi je nekako bolje sjela plava kosa – i nema veze što je princ na kraju ispao Alemka Markotić!, smije se.

Nakon toga počela je izrađivati i druge poznate ličnosti. Karikature je počela raditi spontano na poslu, kada nije bilo klijenata.

– Počela sam “crtkarati” po papirima i bacati ih nakon toga jer sam pravila nered. Šefica je to sve vraćala. Svako jutro bih našla crteže na stolu. I onda mi je poklonila blok, mapu za radove što sam ih već napravila i blok za dalje. Kad sam ih napravila jedno stotinjak, primili su me u društvo karikaturista i pozvali u Mali Mihaljevac da izložim to što sam napravila – govori nam talentirana Osječanka.

Podržalo ju je, kaže, društvo karikaturista, među njima Damir Novak i Nikola Plečko. Bodre je i danas.

Ilustrirala je i dječju slikovnicu spisateljice Silvije Šesto. I opet na svoj, originalan način.

–  Dala mi je slobodu da radim bilo kojom tehnikom, a meni je palo na pamet da napravim minijaturne lutkice i cijeli mini svijet. Radila sam u 3D varijanti s odbačenim materijalima, čista reciklaža – priča ponosno Mila.

I poput prave kreativke, čim je završila sa slikovnicom, osjetila je prazninu.

– Odjednom, zatvorilo se nešto i sad to nedostaje. Nedostaje mi rada, razmišljanja i tog izljeva energije. Onda sam kontaktirala Silviju i rekla: Hajde mi daj bilo koji tekst, ja bih sad nešto za tebe i za mene. Čisto da nešto radim. I onda je ona navela par primjera: Blagajnica, princ, princeza, sve u par natuknica. Kako je ona počela govoriti, tako je meni proradila mašta. I, onda sam napravila princezu. Nakon nje sam radila princa, koji me podsjetio na Alemku Markotić. Fotografirala sam i pitala liči li joj na Alemku, na što je odgovorila kako je ‘ista Alemka’, smije se Mila.

Lutke bira po osjećaju ili ako na TV-u vidi nekog poznatog. Od poznatih likova na karikaturu je reagirao Mile Kekin. Bio je oduševljen. 

Što se tiče izrade lutaka i izlaganja, godina je popunjena. Izlagat će lutke u Zagrebu, Zaprešiću, Splitu, Rijeci…

– To mi je izuzetno drago. Zato što uopće nisam mogla ni sanjati da će netko reći kako me želi u svom gradu i da to trebaju ljudi vidjeti – zadovoljna je osječka umjetnica.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!