Bubrezi su među najvažnijih organima u tijelu i na njih valja paziti.

Bubrezi su nevjerojatni organi u našem organizmu koji dnevno obrade oko litru krvi te pomažu u izbacivanju viška tekućine i u detoksikaciji našeg organizma. Upravo bubrezi su zaslužni za uredno funkcioniranje ostalih organa, a njihov nepravilan rad može uzrokovati razne slabije i teže simptome, piše N1.

Najjasniji simptomi problema s bubrezima očituju se u radu drugih organa, a uključuju umor, bol u donjem dijelu abdomena, glavobolje i zadržavanje vode. Osim upale bubrega mogu se pojaviti i kamenci u bubregu ili u oba bubrega, a sve to se može liječiti analgeticima te uz čaj za bubrege.

Liječenje bolnih bubrega može se provoditi i prirodnim putem uz pomoć sastojaka koji će smanjivati upalu i bol. Čaj za bubrege se uglavnom koristi kao pripomoć uz lijekove te kao sredstvo za ublažavanje neugodnih simptoma upale bubrega.

Zašto se pije čaj za bubrege?

Međutim, čaj za bubrege će pomoći i kada ne postoje boli ili tegobe na način da će poticati čišćenje organizma. Kroz njih se iz tijela izbacuju toksini i slobodni radikali te tako na svakodnevnoj bazi rade detoksikaciju našeg tijela. Ovom metodom se smanjuje mogućnost nastanka upala u tijelu, a posebice u bubrezima. Izbacivanje toksina smanjuje rizik od nastanka bubrežnih kamenaca, a čak poboljšava zdravlje kože te smanjuje mogućnost nastanka alergija i ekcema.

Bolji rad bubrega omogućava i bolju apsorpciju hranjivih tvari iz namirnica, kvalitetnije apsorbiranje nutrijenata i vitamina te jačanje imuniteta i dobivanje više energije.

Za bolji rad bubrega, a tako i kompletnog organizma, ne bi bilo loše u naviku staviti konzumiranje čaja za bubrege. Najbolja su opcija prirodni sastojci provjerenog porijekla.

U nastavku donosimo najbolje čajeve za bubrege.

1. Čaj od konoplje

Biljni čajevi imaju iznimne dobrobiti za naš organizam, a takav je i čaj od konoplje, biljke koja pomaže u smanjivanju bolova, ublažavanju upala te za opće poboljšavanje imuniteta. Konoplja sadrži vlakna, proteine, ali i antioksidanse koji pomažu tijelu riješiti se štetnih tvari. Zbog toga je ovaj čaj za bubrege odličan, a može pomoći i kod probavnih problema te tegoba s jetrom.

Čaj od konoplje ima pozitivan utjecaj na reumatske bolove te je poznato da smanjuje probleme s bubrezima i mokraćnim putevima, spušta visoki krvni tlak te umanjuje simptome PMS-a kod žena.

2. Čaj od maslačka

Maslačak se već dug niz godina koristi kao ljekovita biljka, a za pripremu čaja za bubrege mogu se koristiti svi dijelovi biljke samo trebate biti oprezni jer je korijen maslačka intenzivnog okusa. Sadrži vitamine A, B, C, E i K, željezo, magnezij, kalij i kalcij te inulin koji potiče rast dobrih bakterija u organizmu. Ovaj napitak djeluje kao diuretik, pomaže zdravlju jetre i ima mogućnost prevencije infekcija mokraćnog sustava. S obzirom na to da je dosta intenzivan ovaj čaj za bubrege ne bi trebale koristiti trudnice, dojilje niti djeca, a trebao bi se konzumirati uz prekide.

3. Čaj od smreke

Čaj od plodova smreke može biti jako dobar prirodni lijek jer ima antibakterijska i antifungalna svojstva, pomaže kod urinarnih infekcija i problema s probavom. Ovaj čaj za bubrege pomaže i kod dijabetesa te smanjuje razinu lipida u krvi.

Čaj od smreke se radi od plodova koji nalikuju na borovnice, a priprema se tako da se dvije žlice plodova prekriju kipućom vodom i ostave da odstoje oko 10 minuta. Ovaj čaj za bubrege pije se na gutljaje te bi ga trudnice, dojilje i djeca trebali izbjegavati. Također, trebao bi se piti samo kao prevencija, a ne i kada bolujete od upale bubrega.

4. Čaj od peršina

Iako se peršin prvenstveno koristi kao začin, može poslužiti i kao odličan čaj za bubrege. Prepun je minerala i vitamina poput kalcija, kalija i željeza i vitamina C kojeg sadrži čak više nego limun. Sadrže i antioksidanse koji imaju važnu ulogu u zaštiti organizma od bolesti i razvoja tumorskih stanica. Čaj od peršina je diuretik te čisti kožu. Priprema se od 15-ak grama lišća peršina koje se treba preliti kipućom vodom i ostaviti da odstoji do deset minuta.

5. Uvin čaj

Dobro poznati uvin čaj jedan je od prvih boraca protiv bubrežnih problema. Ovaj čaj za bubrege utječe na sprječavanje upala te omogućava čišćenje organizma jer pomaže eliminirati uzročnike upalnih procesa iz tijela. Poznato je i da se koristi za liječenje bakterijskih infekcija mokraćnog mjehura, cistitisa, uretritisa i nefritisa. U ovaj čaj za bubrege ne bi trebali dodavati limun jer bi trebao ostati lužnat da bi djelovao.

Kod konzumiranja treba biti oprezan i umjeren jer postoje nuspojave čaja za bubrege poput mučnine, boli u želucu i nesanice.

/HMS/

error: Content is protected !!