Članovi Predsjedništva BiH održali su večeras online sastanak s šefom diplomacije Europske unije Josepom Borrellom

Srpski član i predsjedatelj Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da su s Borrellom razgovarali o non paperu i aktualnoj epidemiološkoj situaciji, prenosi RTRS.

Dodik je rekao da je od Borrellija dobio uvjeravanje da će Europska unija BiH isporučiti određenu količinu cjepiva u narednom razdoblju.

Dodik je istaknuo da je stav Republike Srpske da treba voditi razgovore u okviru BiH o svim otvorenim pitanjima, te da je sav problem BiH u bošnjačkoj politici reintegracije, a ne implementacije Daytonskog sporazuma.

Nakon online sastanka članova Predsjedništva BiH s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Berrellom, Dodik je naglasio da Bošnjaci uporno žele da reintegriraju BiH kako oni zamišljaju, u kojoj nema ni Srba ni Hrvata.

– To je neka građanska podvala koju oni stalno proturaju, jer misle da to službeno djeluje zapadnim zemljama i traže građansko uređenje koje je apsolutno neprimjenjivo u BiH – rekao je Dodik večeras novinarima u Laktašima.

Prema njegovim riječima, ukoliko je u nekom vremenskom periodu nemoguće doći do dogovora u okviru BiH o tome kako ići dalje, onda je normalnije očekivati da se pokuša mirno razići.

– To je ono što sam rekao i samom komesaru. Pošto je on iskreno pozvao na razgovor, iskreno sam mu i rekao da je nemoguće očekivati da Srbi podrže priznanje Kosova kao neovisna država, a da Republiku Srpsku ostave da mrcvare u BiH, kako oni misle i kako žele – naglasio je Dodik.

Neophodno je, smatra Dodik, naći balans između toga, jer dvije gotovo identične situacije ne mogu imati dva različite rješenja.

Ako je Kosovo neovisno, rekao je Dodik, zašto onda ne može Republika Srpska biti neovisna i po kom principu.

– Ovakav stav izazvao je reakciju druga dva člana Predsjedništva, a Željko Komšić je napustio sastanak nakon moje tvrdnje da je nezgodno da Predsjedništvo bude to koje će voditi te progovore jer imamo Komšića koga ostali predstavnici hrvatskog naroda ne smatraju legitimnim – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da u tom pogledu hrvatski predstavnici smatraju da su Bošnjaci kalkulirali i izabrali Komšića kako bi imali dva člana Predsjedništva, a da Hrvati nemaju nijednog legitimnog.

– On se nešto naljutio i napustio video sastanak. Јa nisam to prvi rekao, to svi pričaju i svi znaju. Zna i on, a znaju i Bošnjaci koji su ga birali – istakao je Dodik.

On je naglasio da je tijekom razgovora s Borrellom bilo riječi i o stanju u BiH i regiji u svjetlu pandemije virusa korona.

/HMS/

error: Content is protected !!