Iako su se svi novoizabrani vijećnici u Gradskom vijeću Tuzla (mandat 2020.-2024.) zaklinjali u Ustav i Zakon i obećavali donošenje Statuta Grada Tuzla prema kojem će urediti i Mjesnu zajednicu to se nažalost nije dogodilo. Da su skoro svi vijećnici spremni prekršiti sva data obećanja potvrdit će se na današnjoj sjednici Gradskog vijeća kod imenovanja članova Savjeta u Mjesnim zajednicama. Nažalost, već treći put se ponavlja isti scenarij, a prema kojem se imenuju organi Mjesne zajednice suprotno trenutno privremenom Statutu Općine Tuzla, priopćeno je iz Gradskog odbora HDZ-a BiH Tuzla, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

I takav, kako kažu, neusklađen Statut za Zakonom o principima lokalne samouprave je predvidio u članku 83.c Statuta Općine Tuzla: „Savjet mjesne zajednice bira i razrješava Općinsko Vijeće Tuzla, prema izbornim rezultatima sa posljednjih provedenih općinskih izbora, uvažavajući izborne rezultate u mjesnoj zajednici u kojoj se vrši izbor članova Savjeta mjesne zajednice“.

“Napominjem da Gradsko vijeće Grada Tuzle nikada nije usvojilo Statut Grada, unatoč činjenici da je Tuzla proglašena gradom u listopadu 2014. godine, već i dalje funkcionira na osnovu Statutarne odluke o organizaciji Grada Tuzle i Statutu Općine Tuzla. Jednako tako tuzlanske mjesne zajednice funkcioniraju na osnovu statuta iz 2002. godine, a koji nikada nisu usklađeni sa Zakonom o načelima lokalne samouprave”, priopćio je predsjednik GO HDZ BIH Tuzla Nikica Vidović.

Istaknuto je da je u cijeloj priči sporna činjenica da tuzlanske mjesne zajednice još uvijek nemaju svoje statute, kao i dio članka 83.c važećeg Statuta Općine temeljem kojega se vrši izbor članova vijeća/savjeta mjesnih zajednica, a u kojemu stoji da „Savjet mjesne zajednice bira i razrješava Općinsko Vijeće Tuzla“ jer je takva odredba u suprotnosti sa Zakonom o načelima lokalne samouprave u kojem u članku 28 stoji: „Statutom mjesne zajednice, sukladno sa statutom jedinice lokalne samouprave i aktom o osnivanju, utvrđuju se poslovi koje obavlja mjesna zajednica, organi, kao i postupak izbora, organizacija i rad organa, način odlučivanja i druga pitanja od značaja za rad mjesne zajednice.“

-I pored u Ustavu FBiH i Zakonu o načelima lokalne samouprave jasno propisanog načina izbora, vijećnici političkih partija koji danas sjede u Gradskom vijeću, ne uvažavajući propisano, ne poštujući pravo i volju mještana mjesnih zajednica da biraju i budu birani, predložili su, a Gradsko vijeće će vjerojatno „snagom ruku“ donijeti Rješenja o imenovanjima, zasnovana na nekakvom dogovoru i matematici koja je samo njima znana, a ne propisima koji reguliraju tu oblast, a ponajviše na štetu mjesnih zajednica.
Da je ovakav postupak izbora pogrešan utvrdilo je i nadležno Federalno ministarstvo pravde i to u dva navrata. Prvi put (broj akta 09-49-2724/13 od 08.07.2013. godine) za vrijeme mandata Zorana Mikulića (SDP) i drugi put (broj akta 09-49-1788/17 od 25.04.2017. godine) za vrijeme mandata ministra Mate Jozića. Protuustavni, protuzakoniti i protustatutarni postupci gradskih vijećnika uvod su u pravnu nesigurnost u Tuzli i pokazatelj u kojem smjeru su mogući postupci prilikom donošenja narednih odluka, priopćeno je.

/HMS/

error: Content is protected !!