U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”.

Osim Novalića, optuženi su i suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“, te ministrica financija FBiH Jelka Milićević,.

Na današnjem ročištu, kako piše “Avaz” tužitelj Mirza Hukeljić nastavio je izvoditi materijalne dokaze među kojima su kao i na jučerašnjem ročištu bili mailovi te viber i watsapp poruke.

Prezentirana je komunikacija između Fikreta Hodžića i Kristijana Marića predstavnika “EXOTRADE” firme iz Rijeke, koja je bila posrednik u nabavci respiratora. Hukeljić je prezentirao dokaze o komunikaciji Hodžića i Marića koje se odnose na 31. ožujka i 1. travanj 2020. Tužiteljstvo smatra da je upravo ovaj moment bio ključan za određivanje jedinične cijene respiratora.

Znao s koliko državnog novca raspolaže

Tužiteljstvo tvrdi da je prema porukama koje su razmjenjivali Hodžić i Marić cijena jednog respiratora HC-VE003 42.900 eura, odnosno ukupne cijene od 4,2 milijuna eura bez troškova prijevoza, te da su baš ti respiratori bili u ugovoru o nabavci, ali oni nikada nisu dostavljeni, već drugi tip aparata.

U nastavku dopisivanja Marić pojašnjava razliku između invazivnih i neinvazivnih respiratora, a Hodžić to prenosi Novalićevoj tajnici Bahri Džaki koja je svjedočila ranije.

-Invazivni su za kliničke slučajeve i velike bolnice, a neinvazivni služe za dotok zraka, odnosno za manje bolnice i ambulantna kola te nisu za teže bolesnike – piše Marić.

U jednoj od poruka Hodžić navodi Mariću: “Fadil je težak ko tuč, brate radimo posao od 10 milijuna samo da vidimo šta…”

Tužiteljstvo je u svojoj tvrdnji navelo da je optuženi Hodžić prije zaključenja bilo kakvog ugovora i finalnog dogovora znao s kolikom količinom državnog novca će raspolagati.

Marić Hodžiću šalje ponudu i za medicinsku opremu u PDF formatu s fotografijama zaštitnih odjela, maski i naočala, a Hodžić konstatira: “Bravo brate imat ćeš samnom odličan posao” te dodaje da za sve država garantira.

Fadil na televizoru

Marić mu šalje fotografiju televizora na kojem se vidi Fadil Novalić i kaže: “Gdje god okreneš Fadil”, a Hodžić odgovara: “Šuti, zamrzio sam ime zbog njega”.

A nakon toga posrednik dodaje: “Neka tuku, isplatit će se”, a Hodžić mu šalje: “Ma brate nestručni ljudi, gori nego ja, a kupuju opremu”.

Inače, Hodžić se porukom javio ranije Novaliću a kako je naveo u tekstu preporučio ga je izvjesni Asim:

– Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim u vezi s respiratorima, pa kad budete imali minutu.

Novalić je odgovorio “Ok” te mu poslao svoju privatnu mail adresu.

Hodžić nakon toga šalje mail i o tome SMS-om obaviještava Novalića, a ovaj mu se u odgovoru zahvaljuje i proslijeđuje sa svog privatnog maila na službeni u uredu premijera.

Tužitelji su izvođenjem ovog dokaza željeli sudu pokazati namjeru i postupanje Novalića i Hodžića da nezakonito nabave respiratore i drugu medicinsku opremu.

Oglasio se Asim

U javnosti se špekuliše da je Asim kojeg spominje Hodžić u poruci Novaliću Asim Sarajlić, izaslanik SDA u Domu naroda Parlamenta BiH i prvi do Bakira, kako je rekao za sebe na jednom od snimaka.

No, Sarajlić je danas na pitanje novinara je li on Asim iz poruka odgovorio kratko “ima raznih Asima”.

Podsjećamo, Sarajlić je u ovoj aferi dva puta saslušavan kao svjedok prije podizanja optužnice. Čak je i na listi svjedoka u predmetu protiv Novalića. Osim toga, protiv njega se vodi druga istraga koja se odnosi na dio nakon dolaska respiratora u BiH. I tu je davao iskaz.

On je kažnjen i s 3.000 KM jer nije dao PIN svoga mobitela tužiteljima koji vode istragu u ovom predmetu.

/HMS/

error: Content is protected !!