Na vojnom poligonu Gašinci jutros je održan dan za medije drugog dijela vojne vježbe Stabilnost 21/1 kojem su nazočili predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj

Vojnom vježbom Stabilnost 21/1 u Gašincima od 26. do 30. travnja provodi se ocjenjivanje hrvatskog kontingenta za sudjelovanje u misiji KFOR u Republici Kosovo. Vojna vježba provodi se u okviru Hrvatskog bedema 1991.- 2021., niza vojnih vježbi povodom 30. obljetnice Hrvatske vojske.

Milanović je odgovarajući na pitanja novinara izrazio pozitivan dojam vježbom, poručivši kako bez naše vojske ne bi bilo države.


Nije htio komentirati proširenje istrage u aferi Vjetroelektrane, čime je zahvaćena i bivša ministrica Gabrijela Žalac.

– Ne mogu reći ništa jer ne znam ništa, rekao je Milanović.

Rekao je kako u njegovoj vladi nije bilo takvih situacija.

– Pazio sam na te stvari jako, rekao je Milanović.

Novinari su ga pitali je li Radimir Čačić za vrijeme njegova predsjedanja Vladom za njegove ministre rekao da su nesposobni i bezobrazni, kao što je to rekao nedavno za ministre u vladi Andreja Plenkovića.

– Mislite u četiri oka? Svaki dan, rekao je Milanović nasmijavši se, ali dodao je kako je Čačić tada bio prvi potpredsjednik Vlade.

Milanović je na pitanje novinara o raskolima u SDP-u poručio kako neće komentirati unutarstranačke stvari.

– Ja u državi nisam opozicija, a kamoli lider opozicije, poručio je.

O diplomaciji

Milanović je ponovno komentirao nesuglasice s premijerom oko imenovanja veleposlanika, rekavši kako po tom pitanju nema pomaka. Požalio se na manjak suradnje u diplomaciji.

– Ljude se raspoređuje u diplomatska predstavništva kako tko hoće, ja u to nemam nikakav uvid. Na meni je valjda samo da potpisujem prijedloge koji dolaze iz HDZ-a. E ne samo da nećemo tako, nego ćemo ubuduće surađivati u svim etapama postupka, tko će raditi u hrvatskoj diplomaciji, po kojim kriterijima ih se prima, u tome će sudjelovati moju suradnici. U protivnom, Plenković sam odgovara za nefunkcioniranje sustava, poručio je Milanović.

Milanović je poručio i kako će učiniti sve da stranačku politiku u diplomaciji svede na minimum.

Razmišlja o tome da vojska ne sudjeluje u obilježavanju VRO “Bljesak”

Milanović je rekao kako razmišlja o tome da vojska ne sudjeluje u obilježavanju VRO “Bljesak” u Okučanima kako bi ih se zaštitilo od politizacije te rekao da će o tome razgovarati s ministrom obrane Mariom Banožićem.

Način polaganja vijenaca u kojem vojnici moraju tamo stajati satima da bi se poštivale nekakve epidemiološke mjere, pa političari i predstavnici vlasti dolazili ‘na rate’, dovodi u neugodnu situaciju, recimo, načelnika Glavnog stožera i zapovjednika Kopnene vojske koji, ako se ne žele zamjeriti nikome, moraju tamo dežurati kao na šanku doći sa mnom, pa onda čekati Plenkovića, pa valjda Jandrokovića, objasnio je svoje stajalište predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga.

– Tako da mislim da ću im reći da ostanu doma, da ih naprosto zaštitimo od politizacije. Razmišljam o tome. Sad ću razgovarati s ministrom, da ne bi bilo baš da to provodim zapoviješću, ali to je način da se vojnike zaštiti od politizacije. Jer oni se najgore osjećaju u ovakvoj situaciji, rekao je Milanović.


O Blaškiću

Upitan o tome da je primio generala Tihomira Blaškića, osuđenog za ratne zločine, Milanović je rekao kako postoje razne kategorije ratnih zločina.

– Da je gospodin Blaškić odgovoran za nešto za što je, recimo, odgovoran Ratko Mladić, ja ga ne bih primio. Ali s obzirom na to da takvih kod nas nema, primio sam njega i primit ću Petkovića kad izađe iz zatvora, rekao je Milanović, govoreći o bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću.

Rekao je kako je Blaškiću i Petkoviću dosuđena politička presuda, a podsjetio je i da je Blaškić 2010. podržao Ivu Josipovića za predsjednika.

Upitan hoće li nazočiti proslavi osnutka 4. gardijske brigade u Splitu, predsjednik je odgovorio kako ide u Knin na proslavu.

– Idem u Knin, ne u Split, ta je brigada u Kninu i vojska će takve manifestacije održavati u vojarnama, poručio je. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!