Jedan od poznatijih ljetnih festivala na Jadranu, Seasplash, ove će se godine održati na Martinskoj od 15. do 18. srpnja

Seasplash je prošlog ljeta doživio punoljetnost pod restrikcijama, kao jedan od rijetkih festivala u Europi i svijetu. 19. izdanje festivala će se drugu godinu zaredom odvijati pod okolnostima prouzročenim posljedicama pandemije virusa covid-19, uz simbolični podnaslov Corona Edition pt. 2.

– I u takvim okolnostima, potrudili smo se priuštiti jedinstveno festivalsko iskustvo, s dinamičnim i bogatim sadržajima na više pozornica, u trajanju od četiri dana, pri čemu će i sama lokacije Martinske ponovo biti pripremljena kao Covid-safe zona. Danas, s osobitim zadovoljstvom, predstavljamo prvu selekciju izvođača koji će uveličati program ovogodišnjeg izdanja festivala- navode organizatori Seasplash.

Nastupit će tako Reggae Roast feat. Natty Campbell koji su  stekli reputaciju jednog od najagilnijih UK kolektiva novijeg doba dovodeći reggae glazbu do nove, mlađe publike. Kombinirajući izdavaštvo, organizaciju događaja i vlastiti sound system, dolaze po prvi put na Seasplash Festival zajedno s londonskim MC-em Natty Campbellom širiti svoje osvještene poruke.

Zatim Inner Terrestrials, jedan je od najvažnijih punk/reggae/ska/dub bendova s kraja prošlog i početka ovog stoljeća. Novi, peti po redu album “Heart of the Free” izašao je početkom ove godine, a nakon 2013. godine vraćaju se na Seasplash sa svojim aktivističkim pristupom i glasnim porukama protiv establishmenta.

Nastup je potvrdio i Billain, široko priznat kao jedan od najistaknutijih producenata drum and bass glazbe, Billain je majstor auditorne inovacije i s pravom je stekao reputaciju utjecajnog stvaratelja ovog žanra. Njegov debitantski album “Nomad’s Revenge” nominiran je za “najbolji album godine” na British DnB Awards.

Na Martinsku stižu Brain Holidays, pioniri su reggae glazbe u Hrvatskoj, a osnovani su sad već daleke 2000. godine. U 20 godina rada iza sebe imaju pet studijskih albuma i gomilu koncerata, a izdanje “Jamaican Connection” snimljeno je 2020. godine u najboljem studiju na karipskom otočju, Tuff Gongu kojeg je osnovao legendarni Bob Marley.

Tu je i Tadiman, slovenski reggae pjevač, glazbenik i producent Tadiman dolazi na Seasplash festival predstaviti svoj prvi samostalni album “Soljahs of Love”. Aktivan više od 25 godina na svom glazbenom putovanju, Tadiman je radio kao radijski voditelj, reggae promotor, vođa benda Siti Hlapci, frontmen Makako Jumpa i pjevač u projektu The Ufoslavians.

Ljubitelje duba sigurno će razveseliti Mexican Stepper, najpoznatiji meksički dub producent na međunarodnoj sceni. Dio je trećeg vala meksičkih dub aktivista, a značajan je po svom karakterističanom stilu u kojem miješa utjecaj francuskog, UK duba i meksičke glazbe.

https://www.youtube.com/watch?v=-VZ1HkfA3DI

Uz istaknute izvođače, u prvom valu objavljenih imena nalaze se i Anja G & Dr.Obi, Banana Zvuk, Dirty Hairy, BarabaDub SoundSystem, Homegrown Sound, Dubar Sound, Mefa, Inka, Rasta Altitude Sound, LucyLyu, Belly Full, Groove Playaz, Algoriddim, Grumen, Vexi, Flico i Looney Grandpas.

Za posjetitelje iz Hrvatske i ex-Yu zemalja trenutno se u prodaji nalaze ulaznice Ranograbilice po cijeni od 275 kuna.

Piše Šibenski.hr

error: Content is protected !!