Mons. Ivan Štironja ustoličen je za kotorskoga biskupa na prigodnoj ceremoniji koja održana u utorak u katedrali sv. Tripuna u Kotoru.

Biskupsko ustoličenje je svečani je čin u kojem izabrani biskup kanonski preuzima biskupiju koju mu je papa Franjo povjerio na upravljanje.

„Danas, na blagdan bl. Ozane Kotorske, suzaštitnice grada Kotora i Biskupije, dobijamo novog biskupa. Prema podacima koji su nam dostupni, mons. Ivan Štironja je 91. biskup drevne Kotorske biskupije i deseti koji nosi ime Ivana, apostola i evanđeliste“, kazao je u pozdravnom govoru upravitelj kotorske biskupije i barski nadbiskup Rrok Gjonlleshaj.

„Mi smo pozvani svetiti svoje vrijeme i budućim generacijama ostaviti svjedočanstvo svijeta, života. Kršćanski ideal, pogotovo u porodici, jest ljubav uprkos svemu. Ljubiti Boga svim srcem svojim, svim umom, svom dušom, a bližnjega svoga kao sebe samog”, kazao je biskup Štironja. “Ovo je poziv i program upućen svima, ne samo njemu kao pastiru ove crkve i vjernicima Kotorske biskupije, nego svakom čovjeku bez obzira na vjeru i naciju. Davno napisani program ne za jednu godinu ili jedan mandat, nego za vjekove i vječnost”, poručio je novi kotorski biskup.

Mons. Ivana Štironju papa Franjo imenovao je 22. prosinca 2020. godine novim kotorskim biskupom, koji je zaređen u Mostaru 7. travnja zbog tadašnje epidemiološke situacije u Crnoj Gori.

Svečanosti u Kotoru prisustvovali su crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve, izaslanik predsjednika Crne Gore, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, savjetnica predsjednika Vlade Crne Gore za manjine, predsjednici općina Kotor, Tivat, Herceg Novi, Bar, veleposlanik RH u Crnoj Gori, predstavnici hrvatskih udruga u Crnoj Gori.

Na svečanosti povodom ustoličenja novog kotorskog biskupa bili su i mons. Marin Barišić, nadbiskup i metropolita splitski, mons. Dražen Kutleša, nadbiskup koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije i apostolski upravitelj Porečko-pulske biskupije, mons. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup koadjutor i vojni apostolski upravitelj u BIH, mons. Rrok Gjonlleshaj, nadbiskup barski, mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski, mons. Zef Gashi, nadbiskup barski u miru, mons. Dode Gjergji, biskup prizrensko-prištinski, mons. Simon Kulli, biskup iz Sape (Albanija), mons. Ilija Janjić, biskup kotorski u miru.

Izvor.RTV HB

error: Content is protected !!