Europarlamentarac Valter Flego u Dnevniku N1 govorio je o uvođenju covid-putovnica.

Na početku je odmah naglasio kako takozvana covid-putovnica nije nikakva putovnica, nego jedna obična potvrda.

“Mi smo pred odlukom o tome jesmo li zadovoljni situacijom kakvu imamo danas ili nismo. Treba razmišljati o putovanjima, prekograničnim radnicima, onima koji imaju enormne probleme kada je u pitanju putovanje. Cilj je uvesti olakšanje, spasiti što se spasiti da te imati potvrdu koja će pomoći putovanje unutar EU. Vjerujem da ćemo sutra to odobriti i ići u dijalog kako bi to moglo u lipnju profunkcionirati”, rekao je Valter Flego.

“Ako se netko ne želi cijepiti – test mora biti besplatan”

Kazao je kako moramo iskoristiti svaki tren pred nama jer treba umrežiti medicinski sustav, MUP i informatički sustav na granicama, kako to ne bi išlo sporo kao što sada ide, sa sustavom koji se koristi za rezervaciju termina za cijepljenje.

“Večeras ću na raspravi tražiti da test bude besplatan jer ako je cjepivo besplatno, a netko se ne želi cijepiti, test mora biti besplatan i točka”, naglasio je Flego.

Kazao je kako kod pomoći iz EU državama za oporavak od koronakrize mora svima biti jasno da novac nije besplatan.

“Novac nije besplatan. Za dvije, tri ili četiri godine ćemo pričati o punjenju EU proračuna. Enormna je odgovornost da se on upotrijebi za prave stvari. Možda je manje važno koliko ga ima nego kako će se upotrijebiti.

Prioriteti su reforma javnog sektora i zadržavanje poslova u privatnom sektoru. Zato je važno da se mudro uloži novac. Uvjeti pod kojima EU daje novac se fleksibiliziraju. Mislim da je idealna šansa da sve snage upremo i pomognemo sva pogođena područja i budemo spremni za post-covid doba”, rekao je Flego.

Izvor:indeks.hr

error: Content is protected !!