Hercegovačko – neretvanska županija sutra bi konačno trebala dobiti v.d. ravnatelja policije što bi trebao biti početak rješavanja problema u policijskoj strukturi ove županije. Kako je potvrđeno za Pogled.ba iz Vlade HNŽ-a, na sjednici koja je planirana za sutra nalazi se i prijelog izbora Marija Zovke za v.d. ravnatelja MUP HNŽ-a, te prijedlog izbora v. d. direktora Uprave Hamica Pobrić.

-Zadnji događaji u Mostaru su pokazali kako žurno moramo raditi na otklanjanju problema u policijskom sustavu i prijedlog koji će se sutra naći na sjednici Vlade HNŽ predstavlja početak rješavanja nagomilanih problema. Na politici je da kompromisom traži trajna rješenja, a imenovanje v.d. dužnosnika su samo ‘protupožarne’ mjere koje bi se sada morale provesti – rekli su za Pogled.ba u Vladi HNŽ.

Iako sa imenima kandidata nije trebalo izlaziti u javnost do njihovog imenovanja, sarajevski mediji su objavili te informacije i reakcije SDA dužnosnika koji su već najavili kako su protiv ovih imenovanja. Hrvatski dužnosnici u Vladi smatraju kako se ovo samo nastavak pokušaja rušenja napora koji imaju za cilj uvođenje reda u policijski sustav HNŽ-a.

-I dalje vjerujemo kako će biti dovoljno razuma da završimo proces imenovanja sukladno planovima i osiguramo policijskim strukturama normalne uvjete za rad i rješavanje gorućih problema. Imenovanje Zovke i Pobrića je nužnost koju moramo prihvatiti. Radi se o provjerenim, iskusnim kadrovima u policijskom sustavu koji mogu odgovoriti na izazove koje pred njih postavljamo – zaključili su u izjavi za Pogled.ba sugovornici iz Vlade HNŽ.

Ministar MUP-a HNŽ Slađan Bevanda nije želio previše komentirati prijedlog koji bi se trebao sutra naći na sjednici Vlade, samo je najavio kako će oni koji odbiju imenovanja trebati snositi odgovornost za sigurnosno stanje u županiji. 

-Imena koja će se nači na stolu su najbolje rješenje koje imamo unutar policijskog sustava, a ako će netko odbiti ono što možemo ponuditi neka onda preuzme odgovornost za sigurnosno stanje u županiji i odgovara građanima na pitanja. Pojedinci već sedam godina urušavaju policijski sustav blokadom izbora vodećih kadrova u policijskim strukturama i ako i sutra nastave sa takvom praksom, onda ćemo javnosti objaviti tko su oni i neka ti ljudi preumu odgovornost za posljedice odluka koje donose – poručio je Bevanda. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!