Bosna i Hercegovina je treća na svijetu po broju medicinskih radnika koji su u proteklih pet godina otišli u Njemačku.

Broj odlazaka medicinara iz BiH nastavljen je i čak se povećao tijekom pandemije. I za vrijeme pandemije Njemačka je zaposlila dodatne strane medicinske radnike.

To se ispostavilo nakon što je njemačka Vlada odgovorila na službeno pitanje zastupničkog kluba Ljevice, a navodi „Redakcijska mreža Njemačke“, piše DW.

Prema tim podacima, prošle godine je u okviru Programa „Triple-Win” njemačke Savezne agencije za zapošljavanje i Društva za međunarodnu suradnju, u zemlju pozvano 759 medicinskih sestara i tehničara. Njih 234 su iz Vijetnama, 210 s Filipina, 156 iz Bosne i Hercegovine, 127 iz Tunisa i 32 iz Srbije.

Ukupni porast broja u odnosu na godinu prije toga iznosi 30 posto. Poslije obavljanja svih formalnosti, u Njemačku su onda tijekom protekle godine došle 593 osobe. Godine 2019. bilo ih je manje – ukupno 453. Na osnovu tog programa je od 2016. godine u Njemačku došlo 2.813 stranaca.

Najvažnija zemlja-porijekla tih stručnih radnika jesu Filipini. Iz te azijske otočne zemlje potiče 1.294 radnika u oblasti medicinske njege. Sljedeća na listi je Srbija sa 759 medicinskih sestara i tehničara, potom Bosna i Hercegovina sa 644, Vijetnam s 84 i Tunis s 32 osobe.

Izvor: Bljesak.info

error: Content is protected !!