Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), koji je  preventivno suspendiran s ove dužnosti odmah nakon izbijanje afere “Respiratori” i dalje prima punu plaću.

U rješenju o suspenziji od 11. svibnja prošle godine, koju je potpisao premijer Fadil Novalić, također akter i optuženi s Solakom zbog nabavke 100 respiratora  po cijeni od 10,5 milijuna KM,  tada je navedeno da će Solak primati redovnu plaću.

No, tako je i danas, skoro godinu dana od suspenzije jer je rješenje i dalje na snazi.

Ova informacija potvrđena je danas za” Avaz“ iz FUCZ-a. Kako je pojašnjeno, prema Zakonu o državnoj službi, Solak ima pravo na punu plaću.

 – U skladu s odredbama Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH i Rješenja Vlade Federacije BiH definirano je da suspendirani direktor Fahrudin Solak u toku trajanja preventivne suspenzije prima puni iznos plaće – stoji u odgovoru Sanite Alagić, pomoćnika direktora Sektor za računovodstveno – finansijske poslove, javne nabavke i skladištenje.

U prijevodu, to znači da optuženi Solak, koji se tereti da je oštetio proračun BiH za sve ovo vrijeme i dalje, ako ne radi, mjesečno prima skoro 3.000 KM plaće.

Naime, plaća direktorima federalnih uprava tokom ove, ali i proteklih godina je, bez toplog obroka, doprinosa, minulog rada i ostalih naknada, iznosila više od 2.000 KM. Sa svim naknadama taj iznos se kreće i do 2.500, odnosno do 3.000 KM, zavisno od staža.

Ovi podaci dokazuje da je Solak iako suspendiran i optužen za jednu od najvećih koruptivnih afera u državi do sada “zaradio” više od 40.000 KM.

Administrativna komisija Vlade, podsjećamo, odbila je prošle godine zahtjev Solaka koji je tražio novčanu naknadu zbog povrede nakon pada s motocikla. Naime, Solak je zahtijevao pomoć iz proračuna koja nema karakter plaće za povredu koju je zadobio nakon pada s motocikla u travnju ove godine. Radi se o 1.870 KM. 

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!