Jučer je u prostorijama Olimpijskog odbora Bosne i Hercegovine održan sastanak sa Predsjedništvom OO BiH kojeg su predstavljali Marijan Kvesić, prof. dr Milanko Mučibabić i prof.dr Izet Rađo, te dr sci. Said Fazlagić u svojstvu generalnog tajnika s jedne strane, dok su Biciklistički savez Bosne i Hercegovine predstavljali Toni Zorić; predsjednik BiSaBiH i Amar Njemčević kao član Upravnog odbora BiSaBiH. 

Tema razgovora bilo je upoznavanje Predsjedništva OO BiH sa novim tijelima Upravnog odbora u BiSaBiH, planovi Savezau daljnjem radu, te nastavak suradnje sa OO BiH na popularizaciji biciklizma kao sporta, uz podršku mladim vozačima i reprezentativcima BiH koju smo imali i prethodnih godina.

Uvodnu riječ na sastanku preuzeo je predsjednik OO BiH  Marijan Kvesić, poželjevši dobrodošlicu novim članovima UO BiSaBiH: “Primjetili smo da BiSaBiH u posljednje vrijeme ulaže velike napore u razvoju biciklizma, da je tu novi Upravni odbor koji radi pomake u biciklizmu kao sportu. Olimpijski odbor Bosne i Hercegovine uvijek je podržavao biciklizam i njegove sportaše i ta podrška neće izostati ni u budućnosti. U proteklom tjednu održali smo i prvu redovnu Skupštinu OO BiH, a prije toga imali smo i Izbornu Skupštinu, te je naša želja da predstavnici BiSaBiH budu prisutni na svim našim Skupštinama”. 

“Primjećen je i napor naše sportašice Lejle Tanović i njeni izvrsni rezultati, te se nadamo da BiSaBiH neće stati na tome i da ćemo uskoro imati više biciklista i sportaša kao što je Lejla Tanović. Također, primjetili smo da ulažete velike napore u organizaciju biciklističkih takmičenja, gdje je nedavno održana utrka Beograd Banjaluka unatoč nepovoljnoj situaciji u kojoj se sport nalazi, te vam ovim putem zahvaljujemo na ustrajnosti u promociji sporta i dajemo punu podršku vašim aktivnostima”, dodao je Kvesić.

Napomenimo, proteklog vikenda održana je cestovna utrka Beograd Banjaluka koja se nalazi u UCI kalendaru i nosi kategoriju 2.1 te na kojoj među 30 zemalja svijeta je nastupila Biciklistička reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Nakon uvodnih riječi Marijana Kvesića riječ je preuzeo predsjednik BiSaBiH, Toni Zorić: “Prije svega želio bih se zahvaliti Predsjedništvu OO BiH na gostoprimstvu i izraženoj želji za daljnjom suradnjom ka promociji biciklizma kao sporta, budući da Olimpijski odbor smatramo krovnom institucijom sporta u BiH. Također, želio bih istaknuti kako u Biciklističkom savezu BiH imamo novo i mlado upravno tijelo koje ulaže velike napore u biciklizma. Nedavno smo u Mostaru imali kamp reprezentacije BiH što je prvi put da se nešto tog tipa održalo u Bosni i Hercegovini, a proteklog tjedna naša reprezentacija je u punom sastavu nastupila na utrci Beograd Banjaluka, te su imali izvrstan nastup među doista jakom konkurencijom i nekim poznatim timovima iz 30 zemalja svijeta. Naša želja je daljnji rad sa mladim sportašima kako bi smo što više djece privukli u naš sport, te kako bi se ta djeca razvijala u biciklizmu kao sportu, te jednog dana postali reprezentativci BiH, te predstavljali svoju zemlju na velikim međunarodnim natjecanjima”.


Pokrenuta inicijativa za organizacijom Trke kroz Bosnu i Hercegovinu

U pozdravnim riječima prof.dr Izet Rađo imao je zakazati: “Jako sam sretan kad vidim mlade ljude pune entuzijazma i želje za radom, a naručito kada se oni nalaze na čelnim funkcijama nekih značajnih institucija kao što je Biciklistički savez Bosne i Hercegovine. Sretan sam zbog takmičenja koje održava BiSaBiH, ali naša želja je da imamo jednog dana Trku kroz Bosnu i Hercegovinu i to je događaj iza kojem Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine namjerava dati svoju punu podršku”.

Predsjednik BiSaBiH Toni Zorić je sa velikom radošću podržao inicijativu te kazao: “Izrazito sam sretan što se spomenuli Trku kroz Bosnu i Hercegovinu jer to i jeste jedan od naših ciljeva i doista gajimo velike želje da našu zemlju Bosnu i Hercegovinu promoviramo na ovaj način. Prisjetimo se samo utrke “Tour of Croatia” i velike promocije i sporta i turizma koju je Hrvatska dobila preko te utrke. Trka kroz Bosnu i Hercegovinu je jedan veliki projekat i doista mnogo nam znači podrška Olimpijskog komiteta BiH kao krovne institucije sporta u Bosni i Hercegovini. To je naš sljedeći cilj i naporno ćemo raditi ka ostvarenju tog cilja”.

Amar Njemčević se osvrnuo na rad s našom najistaknutijom biciklistkinjom Lejlom Tanović, te kazao: “Trenutno ciljevi za ovu sezonu su plasman na Olimpijske igre, kao i vrhunski rezultat na Europskom ili Svjetskom prvenstvu. Jedan od primarnih fokusa jeste da pokušamo osvojiti medalju na velikim takmičenjima poput Europskog ili Svjetskog prvenstva, a naše naredno takmičenje je Svjetski kup u Albstadtu, a nakon toga Svjetski kup u Novo Mesto, Česka te pripreme za Europsko prvenstvo maratonu koje se održava u Švicarskoj što je i jedan od naših velikih ciljeva. Lejla je trenutno 12 na UCI ranking listi i izgubila je nekoliko pozicija zbog korone i nemogućnosti nastupanja na utrkama, tako da ćemo raditi da popravljamo taj plasman. Svakako nam mnogo znači podrška i Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine, kao i Olimpijskog odbora BiH”.

Jedna od najzanimljivijih stavki na sastanku svakako je organizacija “Trke kroz Bosnu i Hercegovinu”, gdje je važno naglasiti veličinu organizacije ovog događaja kao i važnost zbog promocije profesionalnog sporta, a i promocije Bosne i Hercegovine, njenih turističkih kapaciteta i prirodnih bogatstava. Trka kroz Bosnu i Hercegovinu prema riječima predsjednika BiSaBiH išla bi iz njene najjužnije točke grada Neuma, a cilj je da prolazi kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu, promovira našu zemlju i povezuje sve gradove, klubove i sportaše naše zemlje kroz organizaciju ovog događaja. 

Ostaje nam da vidimo hoćemo li iduće godine na malim ekranima gledati “Trku kroz Bosnu i Hercegovinu”.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!