U Bosnu i Hercegovinu do sada je stiglo 166.800 doza cjepiva protiv koronavirusa različitih proizvođača putem COVAX mehanizma i raznih donacija.

I dok se zna koliko je stiglo cjepiva, pouzdano se ne zna koliko je u našoj zemlji onih koji su primili obje doze, a koliko samo jednu dozu cjepiva.

Naime, u BiH ne postoji centralna evidencija cijepljenih jer je zdravstvo u nadležnosti entiteta Federacije BiH (županija), RS-a i Brčko Distrikta.

Doc. dr. Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, jučer je kazao da je do sada, prema informacijama kojima Zavod raspolaže, u ovom entitetu prvu dozu cjepiva protiv COVID-19 primilo 48.464 osobe.

Prije dva dana, dočekujući isporuku od 25.000 doza ruskog cjepiva Sputnik V, namijenjenih ovom entitetu, Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, kazao je kako je u RS-u prvom dozom cijepljeno više od 30.000 osoba te da se još 3.000 cijepilo i recijepilo u susjednoj Srbiji.

U Brčko Distriktu, kako saznaje Faktor,  u Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge, do sada je prvu dozu cjepiva primilo 1.600 osoba.

Prema riječima Azire Čajić, načelnice Sektora za farmakovigilancu i materiovigilancu, od početka imunizacije do sada, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zaprimila je 102 prijave neželjenih reakcija nakon primljene cjepiva protiv COVID-19.

– Od ukupno zaprimljenih prijava iz Federacije BiH zaprimljene su 62 prijave. Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH dostavio je 56 prijava. Iz RS-a zaprimljeno je 40 prijava. Institut za javno zdravlje RS-a do danas nije dostavio nijednu prijavu na neželjeno djelovanje cjepiva. Iz Brčko Distrikta nije zaprimljena nijedna prijava – navela je Čajić.

Kako je kazala, prema strukturi prijava, njih 96 su klasificirane kao “non serious” – nije ozbiljna.

Prijavljeni simptomi su uobičajne reakcije na cjepiva kao što su: povišena tempratura, groznica, kašalj, umor, glavobolja, malaksalost, slabost, bol i otok na mjestu primjene, crvenilo, osip po koži, bol u mišićima, zglobovima, preznojavanje, proliv, kratkotrajni ili produženi sa oporavkom, povraćanje, mučnina ili gubitak čula okusa ili mirisa. Uobičajne reakcije na cjepiva, prolazne sa oporavkom – pojasnila je Čajić.

Dodala je kako su šest prijava okarakterisane – kao ozbiljne.

– Od šest ozbiljnih prijava, četiri su završile hospitalizacijom pacijenata i njihov oporavak je u toku. Jedna prijava označena je kao anafilaktička reakcija sa oporavkom – istakla je Čajić.

Kazala je kako su se neželjene reakcije ispoljile najviše kod osoba od 18 do 44 godine života (58 posto) te kod onih između 45 i 64 godine života (42 posto).

Prema spolu, najviše nuspojava imale su žene, njih 83 i 19 muškaraca.

Izvor:faktor.ba

error: Content is protected !!