Sindikati srednjih i osnovnih škola, koji izvode nastavu po hrvatskom planu i programu te NS državnih službenika i namještenika HNŽ-a, iskazuje nezadovoljstvo zbog kašnjenja plaća i navodnog pada servera, navedeno je u zajedničkom priopćenju.

”Smatramo da se učinjene greške moraju žurno ispraviti zbog posljedica kojih će itekako biti nakon neisplaćenih plaća, neisplaćenih ugovora o djelu i neuplaćenih doprinosa i poreza proračunskim korisnicima”, priopćeno je dodajući kako su ogroman posao podnijele računovođe osnovnih i srednjih škola, kao i računovođe državnih službenika i namještenika HNŽ-a koji su morali sve podatke ručno unositi u 21. stoljeću uz silnu informacijsku tehnologiju.

”Nadamo se da će plaća za travanj biti redovno isplaćena kao i svi zaostaci za mjesec ožujak”, priopćili su sindikati.

Podsjetimo, zbog kvara u Ministarstvu je izgubljena baza od 6000 proračunskih korisnika, računovođe proračunskih korisnika dobile su zadatak da unesu sve podatke proračunskih djelatnika, od imena prezimena, matičnog broja, pa do podataka o kreditima.

Računovođe kako nam je izvor rekao, unose podatke, no količina posla je prevelika da bi se greška nastala u Ministarstvu financija nadoknadila ”preko noći”.

S obzirom da ova proračunska korisnica kao i brojni drugi korisnici i korisnice imaju kredite, uz sve troškove života, pojedini se pitaju kako će spojiti kraj s krajem i kada će se isplatiti razlika plaća, koja im je zbog kvara uskraćena u ovoj krizi.

Iz Ministarstva financija HNŽ tvrde da se radi na rješavanju problema, te da bi razlika plaće za ožujak i plaća za travanj trebale stići na vrijeme. Iz Ministarstva financija za Bljesak.info su rekli kako je kvar na serveru za obračun plaća, koji se nalazi u prostorijama Ministarstva financija, uočen 29. 3. 2021. godine, nakon čega se pristupilo pokušaju ovlaštenog servisera da isti osposobi i stavi u funkciju.

”Nakon što se poslije niza pokušaja postojeća baza nije uspjela popraviti pristupili smo prijedlogu Odluke prema Vladi HNK za nabavku novog servera, što je i urađeno 31. 3. 2021. godine. Nakon što smo konsultirali firmu Katarina d.o.o., koja je izabrani ponuđač za nabavku servera, isti nam je isporučen dana 9. 4. 2021. godine”, poručeno je iz Ministarstva financija.

Firma PING d.o.o. Sarajevo, čiji software za obračun plaća koristi Vlada HNŽ, trenutno je u fazi ažuriranja baze podataka, kažu iz Ministarstva.

”Zajedno s proračunskim korisnicima u našem kantonu, očekujemo da će ovaj proces biti završen narednih dana”, kažu iz Ministarstva. Isplata razlike plaće za mjesec ožujak, kao i plaća za mjesec travanj trebali bi biti isplaćeni na vrijeme, uvjeravaju iz Ministarstva.

Izvor: Bljesak.info

error: Content is protected !!