U Vidu pokraj Metkovića gdje bilo je središte antičkog grada Narone slučajno su iskopana tri ukrašena kamena bloga iz toga vremena. Najvrjedniji dosad pronađeni eksponati među kojima se ističu kipovi obitelji rimskog cara Augusta izloženi su u Arheološkom muzeju Narona.

Mnogi vrijedni kameni ukrasi ugrađeni su u pročelja starih kuća.

Gdje god se u Vidu malo dublje zakopa, pronađe se nešto iz rimskog doba. Tri ukrašena kamena bloka otkrivena su tako prilikom iskopa za zamjenu vodovodne cijevi.

– Najvjerojatnije ne pripadaju istoj građevini nego tri različite građevine, a najzanimljiviji je kameni spomenik s natpisom na kojemu se moguće spominje car August. Sačuvala su se dva slova A i V, a G je smo fragmentirano, objašnjava Toni Glučina, ravnatelj Arheološkog muzeja Narona.

Pronađeni spomenici ne mogu se mjeriti s kipovima carske obitelji izložene u muzeju Narona. No, svaki je nalaz vrijedan, osobito kamen s natpisom.

– Ulomak s natpisom je moguće krasio neku javnu građenu, a moguće i sam Augusteum, kaže Toni Glučina.

Mnogi slučajno pronađeni kameni ukrasi rimskih građevina od početka gradnje krase pročelja starih vidonjskih kuća.

– Naši su stari našli ovo na zemlji i ugrađivali su u ove konobe stare tako da bi ih sačuvali da ne bi negdje nestali, i mi smo zahvalni tim ljudima što su tako postupali, kaže Davor Boras, Vid.

– Moja stara kuća djedovina ima ugrađenih eksponata, moja konoba stara ovdje u samom trgu je popločana s tim kamenim pločama koje su vjerojatno ljudi skidali s trga, rekao je Mijo Ilić.

Tako je bilo prije dvjesto i više godina. U iskapanjima pronađeni spomenici izloženi su u Arheološkom muzeju Narona ili ispred njega.

Takva sudbina vjerojatno očekuje i neke od najnovijih nalaza, naravno kad im se utvrdi vrijednost.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!