U Hrvatskoj je danas 2007 novih slučajeva zaraze bolesti Covid 19, objavljeno je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite. U protekla 24 sata 41 osoba je preminula.

Kaić: Mislim da jesmo na vrhuncu vala
– Mislim da jesmo na vrhuncu vala. Čak mi se čini da je počelo padati. Naravno, ne mogu predvidjeti hoćemo li danas imati 1500 ili 2000 novooboljelih. Ali svejedno, koliko god bilo, to je previše. Ali stvarno vjerujem da ide polako na dolje, odnosno vidi se da je krenulo polako na dolje, rekao je jutros voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a Bernard Kaić za Studio 4 HTV-a.

“Ovih dana će se u Zagrebu dosegnuti brojka od 50 tisuća cijepljenih na Velesajmu”

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin u emisiji U Mreži Prvog Hrvatskog radija jutros je izjavila kako je trenutno cijepljeno oko 50 posto ljudi starijih od 65 godina, što znači 400 od njih 800 tisuća te ostale poziva da se prijave za cijepljenje svim mogućim kanalima koji su dostupni.

– Preporučujem svakako platformu CijepiSe koja ne košta ništa, a prijava traje minutu. Moja je nada da će to proraditi, rekla je.

Ravnatelj zagrebačkog Doma zdravlja Zapad Miroslav Hanževački u istoj je emisiji poručio kako treba naglašavati i ono što je dobro, a to je da imamo cjepivo te da se trebamo što bolje organizirati kako bismo ga što brže iskoristili.

– Ovih dana će se u Zagrebu dosegnuti brojka od 50 tisuća cijepljenih na Velesajmu, što pokazuje da stvari funkcioniraju, ali za sada ne preko platforme, već preko obiteljskih liječnika, naglasio je.

Liječnici obvezni napraviti popis osoba koje nisu cijepljene

Cjepivo protiv COVID-a dosad je primilo 16 posto građana, no taj bi postotak trebao ubrzano rasti – bude li kampanja cijepljenja tekla prema planu. U svibnju će stizati više od 230 tisuća doza tjedno pa idući tjedan počinje masovno cijepljenje, 12 sati na dan, svih sedam dana u tjednu. U Zagrebu se, nakon sastanka s ravnateljima državnih i gradskih ustanova sastavlja popis cjepitelja. Pripremaju i nove punktove. Cilj je najmanje 10 tisuća cijepljenih dnevno.

Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar” rekao je kako za utorak planiraju probno testiranje ostale tri dvorane u kojima će cijepiti građane.

– Da se malo logistika uigra i od srijede bi one krenule u puni pogon. Imamo sada 18 cijepnih mjesta, a Velesajam bismo već idući tjedan dignuli na preko 6000 cijepljenih, pojasnio je.

Liječnici obiteljske medicine obvezni su u tjednu od 3. svibnja 2021. izvaditi iz svojih evidencija popis osoba koje nisu cijepljene te će ih se potom kontaktirati putem call centara, najavio je u četvrtak ministar Vili Beroš.

– Imamo tri kanala preko kojih se pacijent mogao naručiti. Govorimo o bilo kojoj dobi. Ideja je da se ta tri na neki način ubacuju u CEZIH u popis zainteresiranih osoba, a da onda županije, ovisno o fazi cijepljenja povlače iz tog popisa zainteresiranih one koji su u tom trenutku na cijepljenju, rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, objašnjavajući kako je zamišljeno pozivanje građana na cijepljenje.

– Zašto se to ne događa? Zašto se kasni u samoj funkcionalnosti, to je pitanje za Ministarstvo ili HZJZ, doista nije za Komoru, dodao je.

Isplata COVID dodatka umirovljenicima
Počinje isplata jednokratnog novčanog primanja umirovljenicima – takozvanog COVID-dodatka. Oko 63 tisuće umirovljenika koji primaju mirovinu do tisuću i pol kuna dobit će 1200 kuna. Oko 100 tisuća umirovljenika čija je mirovina do 2 tisuće kuna – isplatit će se 900 kuna. Gotovo 300 tisuća umirovljenika s mirovinom do tri tisuće kuna – dobit će 600 kuna. Oko 185 tisuća umirovljenika koji imaju mirovinu između tri i četiri tisuće kuna – dobit će 400 kuna COVID-dodatka.

Izvješća županijskih stožera: 

U Zagrebačkoj županiji 291 novooboljela osoba
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 31 novooboljela osoba, 3 osobe preminule
● U Ličko-senjskoj županiji, 16 novooboljelih  
● U Zadarskoj županiji 71 novooboljela osoba, jedna preminula
U Sisačko-moslavačkoj županiji 29 novooboljelih

● U Požeško-slavonskoj županiji 98 novooboljelih
U Koprivničko-križevačkoj županiji 25 novooboljelih, jedna osoba preminula
● U Virovitičko-podravskoj županiji 15 novooboljelih
● U Istarskoj županiji 10 novooboljelih, jedna osoba preminula
● U Osječko-baranjskoj županiji 115 novooboljelih, preminule 2 osobe

Koronavirus u svijetu:

● 
Svi centri za cijepljenje u indijskoj financijskoj prijestolnici Mumbaiju zatvoreni su od petka na tri dana zbog nedostatka cjepiva, rekle su vlasti, a zemlja je registrirala još jedan rekordni dnevni porast slučajeva koronavirusa.

● Spas je u masovnom cijepljenju. Potvrđuje to primjer Izraela, a sada i Velike Britanije – u kojoj imaju najmanji broj novih slučajeva zaraze i preminulih još od prošloga ljeta. 

Kina je u četvrtak 29. travnja provela 9,6 milijuna cijepljenja protiv covida-19, objavljeno je u petak u izvješću Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!