Na današnji dan 1. svibnja 1995. počela je vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH – Bljesak.

Cilj akcije bio je oslobađanje okupiranih područja zapadne Slavonije.

U svega 32 sata oslobođen je cijeli teritorij zapadne Slavonije koji su pet godina pod okupacijom i terorom držali Srbi.

Ovako težak poraz Srba nije bio neočekivan. Naime, iz povijesti je poznato da srbijanska vojska u trenucima munjevitih napada protivnika kada trpi gubitke pada pod paniku i psihozu, te potpuni raspad vojnog obrambenog sustava.

Primjeri iz I. svjetskog rata (povlačenje u Albaniju), II. svjetskog rata (težak poraz od Nijemaca u nekoliko dana, pad Užičke republike i prestanak aktivnog otpora nacizmu), kao i bitke iz Domovinskog rata u kojima su Srbi pretrpjeli poraz svjedoci su ove tvrdnje koja je gotovo bila „javna tajna“. Ta slabost srpske vojske prati je kroz povijest, a Hrvatska vojska je to znala itekako dobro iskoristit u svojim oslobodilačkim akcijama.

Operacija je počela 1. svibnja 1995. ujutro u 5,30 sati. Hrvatska vojska napala je središnji i južni dio snaga Srba.  U akciji je sudjelovalo oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca.

Napad je otvoren snažnom topničkom vatrom uz pomoć aviona i helikoptera. Glavni smjer napada krenuo je iz smjera Novske i Nove Gradiške.

Zapovjednik smjera Novska bio je general – bojnik Ivan Basarac, dok je zapovjednik smjera Nova Gradiška bio general – pukovnik Petar Stipetić. Krajnji cilj akcije bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

Gubitci srpske vojske procijenjeni su između 350 do 450 mrtvih te preko 1000 ranjenih.

Zarobljeno je šest tenkova, četiri oklopna transportera, 42 topa, dva skladišta streljiva te golema količina pješačkog naoružanja i druge opreme.

Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!