U manje od 32 sata hrvatske postrojbe oslobodile su 500 četvornih kilometara okupiranog zapadnoslavonskog područja te je uspostavljen nadzor na autocestom i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

U 5 sati i 30 minuta Hrvatska vojska krenula je u napad. Na bojišnici dugoj 80 kilometara snažno je udarila iz smjera Novske i Nove Gradiške. Zabljesnuo je Bljesak. Iznenađenje su bili tenkovi koji su prugom tu noć dopremljeni u Novsku na samo 2 kilometra od neprijatelja.

Cilj je brzo ostvaren – Hrvatska vojska slomila je neprijateljsku utvrdu – i drugoga dana akcije pobjednički ušla u Okučane. U oslobođenim Okučanima odmah je uspostavljena civilna vlast.

Neprijateljska vojska i dio civila bježali su preko Save u Bosansku Gradišku. Iz šume Prašnik hrvatska vojska osiguravala je koridor. U panici srpski tenkovi gaze i vlastite civile.

Hrvatska zastava zavijorila se na mostu na rijeci Savi između Stare i Bosanske Gradiške. Oslobođen je i Jasenovac. Uz zaštitu civila uspješno je odrađen još jedan zadatak.Na policijskoj postaji hrvatsko ime.

Situacija nije bila laka u Pakracu. Uz srpske postrojbe u okruženju ostalo je i oko 5 tisuća civila. Počeli su pregovori. Na suživot su pozivale hrvatske vlasti.

U manje od 32 sata – 7200 hrvatskih vojnika i policajaca oslobodilo je 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija zapadne Slavonije. Oslobođena autocesta sada povezuje istočnu i središnju Hrvatsku.

Povezala se i željeznicom. Akcija Bljesak bila je uvod u veliku završnicu – Oluju.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!