Oliver Topalović i Vilim Lovrinović iz Putićeva kod Travnika, poznati YouTuberi kanala Dolina Lašve, slobodno vrijeme koriste za odmor i rekreaciju. U zadnjih godinu dana uzgajaju nojeve i druge vrste ptica a u njihovom zoo vrtu koji sve češće posjećuju roditelji s djecom mogu se vidjeti i zečevi, patke, kokoši…

Nedavno smo ih posjetili i razgovarali s njima o neobičnom hobiju, piše Flash.ba.

-Kupili smo ih kada su bili jako mali, pravi ptići. Evo za godinu dana narasli su preko dva metra. Troje mladih u transportu je stradalo jer nismo imali nikakvog iskustva kako ih pravilno transportirati iz Bijeljine do Putićeva. Ali evo, postali su prave maze. Svakodnevno ih posjećujemo, mazimo i ptice to osjete. Uskoro ćemo naš zoo vrt obogatiti i novim vrstama velikih ptica iz Australije i Amerike. Koliko nam je poznato u središnjoj Bosni ovo su jedini nojevi za sada”, govori Oliver za Flash.ba.

Njegov prijatelj i partner na kanalu, Vilim Lovrinović dodaje: “Vidite da jedu hranu iz ruke. Toliko su se pripitomili da je to prava atrakcija. Ptice kao i čovjek žele pažnju i pozornost a mi im sve to dajemo. Iznenadio sam se da mnogi ribolovci traže perje od noja. Izrađuju mušice za fly fishing. Kažu da se jedno pero prodaje i po 10 KM, ali evo mi to ribolovcima nudimo besplatno” dodaje Vilim.

Nojevi postaju zreli za parenje tek kada navrše tri godine. Njihova težina može iznositi i do 160 kilograma a poznati kao ptice trkačice mogu trčati 65 km na sat.

Izvor:flash.ba

error: Content is protected !!