Udruženje za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine “Digi.ba” otvorilo je u Muzeju Bitka za ranjenike na Neretvi u Jablanici Virtual Reality showroom.

U tom dijelu Muzeja na Virtual Reality headsetima se može pogledati aplikacija “Bitka na Neretvi VR” koja omogućava korisniku da postane sudionik bitke, sruši most, obori neprijateljske avione, spasi ranjenika i upozna druga Tita.

Nakon Muzeja Sarajevski ratni tunel, Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi je drugi muzej u Bosni i Hercegovini koji nudi VR sadržaj.

Memorijalni kompleks Bitka za ranjenike na Neretvi u Jablanici predstavlja spomen – kompleks vezan za obilježavanje Bitke na Neretvi. U cilju obilježavanja ovog događaja, 12. studenog 1978. godine povodom obilježavanja 35. godišnjice te bitke otvoren je Memorijalni kompleks u Jablanici u čijem sastavu se nalazio i Spomenik na Makljenu kod Prozora, autora Boška Kućanskog.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2009. godine Povijesno područje – memorijalni kompleks Bitka za ranjenike na Neretvi u Jablanici proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Inače, radi se o mjestu koje je u prošlom ratu bio logor tzv. Armije BiH za Hrvate i Srbe i mjesto gdje su zatočenici mučeni, silovani, ubijani. Ali danas skoro nitko više ne govori o tome. Možda bi trevalo napraviti i showroom u dijelu Muzeja i na ovu temu. Ubijanje zatočenika na ovoj lokaciji je činjenica koja ne smije biti zaboravljena. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!