Svaki autoklub ima svoje statistike, ali zbog ogromnog volumena vozila i prometa, statistika Njemačkog autokluba (ADAC) radi se na najvećem uzorku, a i usporediva je s našim uvjetima jer su i modeli automobila na našim tržištima isti, piše Revija HAK

Prvo, obrađeno je čak 3.386 milijuna kvarova u 2020. godini, što je fascinantan podatak. Njemačka je završila u lockdownu u proljeće 2020. godine, vozilo se i manje pa je ADAC zabilježio pad od 10 posto u broju intervencija u odnosu na 2019. godinu.

Jedno upozorenje i za naše vozače. Porastao je broj kvarova na akumulatorima i to s 41.8 posto 2019. godine na čak 46.3 posto 2020. godine. Stajanje na parkiralištima koje se mjerilo u tjednima negativno je utjecalo na akumulatore koji su se ispraznili. U ADAC-u bilježe posebno visok broj tih intervencija u travnju, nekoliko tjedana nakon lockdowna.

ADAC je napravio i statistiku za čak 109 modela vozila, starih od 3 do 10 godine. U obzir nisu uzimani problemi poput krivo natočenog goriva ili praznog spremnika za gorivo jer su za njih odgovorni vozači.

U ADAC-u ističu da su ocjene samo smjernice. Neslavno prvo mjesto po nepouzdanosti zauzima automobil niže srednje klase: 10-godišnja Kia Ceed sa stopom kvara od 52,7 promila. Treba spomenuti da su novije Kije gotovo bez kvarova, ali sa starijim modelima mnogo je problema. Najčešće greške – osim akumulatora – odnosile su se na alternator, pumpu za gorivo, razvodni lanac i svjećice.


Hyundai i20 pokazuje sličnu sliku kvarova. Uz svjećice, neispravne brave za paljenje također su u više navrata odgovorne za kvarove. U Seat Alhambri i VW Sharanu kvarovi su se događali natprosječno često u praktički svim godinama gradnje – glavni su uzroci recirkulacija ispušnih plinova ili ubrizgavanje AdBluea.
Smart Forfour, koji se prodaje od 2015. godine, izgledao je zastrašujuće loše s velikom potrošnjom akumulatora. Opel Insignia, Nissan Qashqai, Ford S-Max, kao i Renault Kangoo imali su dosta probleme. Kangoo je imao problema s električnom energijom u vozilu. Veliki broj vozila Audija i BMW-a nema ozbiljnije probleme. A3, A4, A5, Q3 i Q5 su iznimno pouzdani. Kod BMW-a serije 1, 2, 3, 4, X1, X3 te Mini su iznimno pouzdani.

Odmah iza, s malo više kvarova, nalaze se Mercedesovi modeli A, CLA, GLA kao i C-klasa, GLC i GLK. U vozilima je često bila neispravna brava za paljenje ili alternator.

Pozitivna iznenađenja su mali automobili Fiat Punto i Dacia Sandero. S Puntom je  zapanjujuće da su i stari primjerci (godina proizvodnje 2011. – 2013.) imali malo kvarova. A Dacia Sandero dokazuje da jeftino ne znači i loše te je vrlo kvalitetna.

Noviji modeli Volkswagena Golf su dobri, ali starija godišta već imaju dosta problema. No, Golf je u svakom slučaju bolji od konkurenta u kompaktnoj klasi.

ADAC je pri puta pripremio o statistiku za električne automobila i ovdje je, naravno, prvi uzrok problema baterija, ali ne ona na koju biste pomislili. Najviše je grešaka na maloj 12-voltnoj bateriji, čak 54 posto. Ona osigurava otvaranje vrata i aktiviranje glavnog baterijskog sustava. Glavna baterija (uglavnom 400-voltna, u Porsche Taycanu 800-voltna), električni motor i sustav punjenja zasad čine samo 4.4 posto kvarova. No, ova tehnologija je tek u povojima i vidjet ćemo koliko će pouzdana biti kad današnji automobili napune deset godina.

Tablice

Procjena se temelji na broju kvarova 2020. godine na 1000 registriranih vozila. Procjena učestalosti kvara po godinama prve registracije: tamno zelena – vrlo niska, svijetlo zelena – niska, žuta – prosječna, narančasta – visoka, crvena – vrlo visoka

Izvor:revija HAK

error: Content is protected !!