Na Međunarodni dan rada sindikati diljem Europe i svijeta iskoristili su tradicionalne prvosvibanjske povorke kako bi upozorili na visoku nezaposlenost, otpuštanja, zbog kojih se radnicima urušava životni standard. Zbog rastućeg nezadovoljstva i brojnih otkaza prosvjedne povorke su prerasle u nasilne.

U Francuskoj ovogodišnji Prvi svibnja protječe uz nerede. U Parizu suzavac, kamenje, dimne bombe…..Uhićeno je desetak osoba.

I u središtu Lyona policija je suzavcem priječila prosvjednike da dođu do središta grada.

U Španjolskoj, gdje je nezaposleno više od 13 posto ljudi, ista slika.

– Zahtijevamo da nam bude praznik rada u svim sektorima, posebice u financijskom sektoru gdje je ugroženo 12 tisuća kvalitetnih radnih mjesta, rekla je Ana Usero, glavna tajnica sekcije sindikata trgovine CAIXABANK.

– Danas smo izišli na ulice kako bismo se zauzeli za bolji život radnih ljudi, poručio je Lorenzo Navarro, glavni tajnik sindikata UGT-a na Balearskim otocima.

Stotine Britanca okupile su se u središtu Londona kako bi dignule svoj glas protiv novog zakona o policiji. Njime se žele pooštriti mjere koje policajci mogu poduzeti za rastjerivanje demonstranata.

U Moskvi – prvosvibanjski skup komunista, u povorci nekoliko stotina ljudi. Pridružio im se vođa Komunističke partije Genadij Zjuganov. Na Grob neznanom vojniku položili su cvijeće.

– Živjela solidarnost radnog naroda. Živjeli oni koji su svojom inteligencijom i talentom, radni narod i seljaci, učitelji i liječnici, inženjeri i znanstvenici, svi oni koji su stvarali slavu naše 1000 godina stare države, istaknuo je Genadij Zjuganov, čelnik ruske Komunističke partije.

Turska je policija u Istanbulu spriječila prvosvibanjsku povorku da prošeta gradskim ulicama. Uhićeno je više od dvjesto ljudi.

Na praznik rada oko dvije stotine rudara okupilo se ispred sjedišta vlade Federacije BiH u Sarajevu. Upozoravaju da neće pristati na planirani preustroj organizacije rudnika. Njime se predviđa ukidanje više od dvije tisuće radnih mjesta.

– Ako bude potrebno, svi rudarski vlakovi doći će ovdje na ovo mjesto. Bit će o u puno većem broju. Doći će rudarski vlakovi puni bola i tuge, hrabrosti i odlučnosti da sačuvamo ono što imamo, rekao je Sinan Husić, predsjednik sindikata rudara.

Sindikati i radnici poručuju; borit ćemo se protiv vladinih nepopularnih mjera i protiv onih koji nam piju krv na slamku.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!