Turska policija je privela 212 prosvjednika nakon što su u subotu na prvomajskim okupljanjima izbili nemiri usred policijskog sata, navode Ured guvernera Istanbula i izvori Reutersa.

Interventna i civilna policija su se sukobile s čelnicima sindikata i ostalim prosvjednicima bacajući ih na tlo prije nego što su desetke njih zadržali u blizini istanbulskog trga Taksim, pokazuju video i fotografije Reutersa.

Guvernerov ured priopćio je da je nekim sindikatima bilo dopušteno držati spomen obilježja godišnjeg praznika rada, dok su oni koji su se “okupili nezakonito”, kršeći pritom mjere zatvaranja i ignorirajući pozive da se raziđu, bili uhićeni.

Državna agencija Anadolija navela je da je 20 prosvjednika privedeno u zapadnom gradu Izmir.

U svrhu suzbijanja koronavirusa, Turska je ovaj tjedan usvojila 17-dnevno djelomično zatvaranje, pri čemu su na snazi naredbe o boravku kod kuće i zatvaranje škola i određenih tvrtki.

Lokalni mediji izvijestili su o naporima policije u Istanbulu i Ankari da onemogući novinarima snimanje prvomajskih demonstracija i uhićenja.

U petak su turski mediji objavili da su policajci dobili upute da spriječe ljude u snimanju sigurnosnih snaga dok su na dužnosti. Kritičari taj potez smatraju nezakonitim te misle da se time krše prava građana.

Turska policija nije komentirala navode.

Sindikat tiska DISK na Twitteru je napisao da “policija blokira” novinare koji snimaju prvomajske događaje, dodajući da “policijska okružnica ne može spriječiti” izvještavanje.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!