Eksperimentalna mala matura u osnovnim školama u RS trebala je biti organizirana 10. lipnja, ali učenici ipak neće biti u mogućnosti testirati znanje stečeno u ovoj školskoj godini, potvrdio je za “Nezavisne” Predrag Damjanović, direktor Republičkog Pedagoškog zavoda.

“Eksperimentalna mala matura u svih 187 osnovnih škola biti će odgođena. Zbog načina na koji je nastava izvođena, gdje su satovi trajali po 20 minuta, a par puta su učenici prelazili na online nastavu, sigurno je da učenici nisu stekli potrebno znanje”, kazao je Damjanović.

Ističe kako je testiranje trebalo biti iz srpskog jezika, matematike i predmet jezik bošnjačkog naroda za djecu koja izučavaju taj jezik.

“Bili smo odredili i datum, dostavili zbrike zadataka školama, formirali regionalne komisije, dok je resorno ministarstvo formiralo republičku komisiju. Sve je bilo pripremljeno, ali mislimo da u ovoj situaciji ipak ne bi bilo pravog  učinka”, kazao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, prije pojave virusa korona planirano je da od kraja 2020/2021. školske godine mala matura bude obvezna za sve učenike osnovnih škola.

Jelena Čančar, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske regije, kazala je za “Nezavisne” da  su nastavnici zadovoljni odlukom da se odgodi povođenje male mature, jer kako kaže učenici  nisu spremni.

“A posebno u jednoj ovakoj godinu gdje su satovi držani po 20 minuta, te sigurno da nije bilo prostora da se učenici pripreme za povođenje eksperimentalne male matura”, kazale je Čančar.

Ističe,  da su školama bile dostavljene zbirke zadataka, te da su  nastavnici već bili počeli raditi sa učenicima.

“Ali  kada je  u ožujku  došlo do ponovnog obustavljanja nastave u učionicima mislim da su svi očekivali takvu odluku”, kazala je Čančar.

IZVOR:NEZAVISNE.COM

error: Content is protected !!