Na današnji dan, 1. svibnja 1994. godine poginuo je Brazilac Ayrton Senna, jedan od najboljih vozača Formule 1 u povijesti.

Legendarni “Kišni čovjek” poginuo je u nesreći na VN San Marina u Imoli kada se vozeći za Williams Renault zabio u zid u zavoju Tamburello. Sa staze je izletio pri brzini od 310 km/h, a do samog udara usporio je u manje od dvije sekunde na brzini od oko 220 km/h. Proglašen je mrtvim u bolnici nekoliko sati nakon nesreće.  

Milijuni su vidjeli nesreću preko televizijskog prijenosa, a svijet je tugovao zajedno s Brazilom na njegovom sprovodu u Saou Paulu.

– Ayrton nije obična osoba, on je zapravo bio veći čovjek izvan, nego što je bio u formuli, rekao je Frank Williams.

Brazilac rođen 21. ožujka 1960. godine u nekoliko je navrata proglašen najvećim vozačem Formule 1 svih vremena, u karijeri je 65 puta završio na pole positionu, imao je 41 pobjedu te je tri puta osvojio naslov svjetskog prvaka vozeći za Hondu Marlboro McLaren.

Startao je na 161 utrci, a prvu pobjedu ostvario je na Velikoj nagradi Portugala 1985., posljednju u Australiji 1993. Nastupao je za četiri momčadi – Toleman, Lotus, McLaren i Williams.

– Ne znam voziti drugačije nego riskantno. Kad trebam preteći nekoga, to ću i napraviti. Svaki vozač ima svoje granice, moja je samo malo više nego kod drugih, rekao je jednom prilikom Senna. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!