Ekonomija eurozone ponovno je pala u recesiju, jer je utjecaj pandemije i dalje na udaru aktivnosti.

Europske ekonomije doživjele su udarac ponovnim porastom zaraza ove godine i restrikcijama vezanim za Covid, javlja BBC, prenosi Fena

Eurozona se smanjila za 0,6 posto u periodu od siječnja do ožujka, što je već drugo uzastopno smanjenje ekonomskih aktivnosti.

To je druga takva epizoda, takozvana recesija s dvostrukim padom, od početka pandemije.

Međutim, među nacionalnim ekonomijama koje su do sada prijavile podatke, taj je obrazac ponovila samo Italija.

Druge su zemlje prijavile određeni rast u jednom ili drugom od posljednja dva kvartala.

Francuska ekonomija je porasla u prva tri mjeseca ove godine, ali samo za 0,4 posto, nakon pada krajem 2020. godine, iako je nacionalna statistička agencija oporavak opisala kao “ograničen”.

U Njemačkoj je bilo obrnuto, s određenim rastom u četvrtom kvartalu prošle godine nakon čega je uslijedio nagli pad – od 1,7 posto.

/HMS/

Osječko-baranjsko izborno povjerenstvo objavilo je da je odbilo kao nepravovaljanu listu kandidata SDP-a za župana jer nije imala dovoljan broj potpisa, od 3897 potpisa bilo je 878 nevjerodostojnih.

U Rješenju Izbornog povjerenstva, kojim je odbijen prijedlog hrvatskog SDP-a za kandidata za župana i zamjenika župana, navedeno je, uz ostalo, da je na listi bilo 3897 potpisa, a od utvrđenih 878 nevjerodostojnih, 458 imalo je dupli potpis, 237 neispravan OIB, 19 nepotpune podatke, a sedam potpisnika ne postoji u registru birača.

Trebalo im 3200 potpisa

SDP-ova lista nema dovoljan broj potpisa birača jer je u jedinicama lokalne samouprave s više od 300 tisuća stanovnika do 500 tisuća stanovnika za župana potrebno 3200 potpisa.

Osječko-baranjski SDP, čiji je donedavni predsjednik Domagoj Hajduković u ponedjeljak podnio ostavku na tu dužnost, predao je listu za Županijsku skupštinu Osječko-baranjske županije.

Damir Tomić, kojeg je Glavni odbor imenovao za povjerenika stranke u Osječko-baranjskoj županiji, večeras je Hini rekao kako je tu dužnost preuzeo samo dva dana prije predaje potpisa i da nedostaje 181 potpis za kandidaturu za župana.

“Bili su kratki rokovi da nešto poduzmem, a pokazalo se da je kod prikupljenih potpisa bilo i nečitkih potpisa, kao i pogrešnih OIB-a. Skupili smo toliko koliko smo skupili”, rekao je Tomić, dodavši da su prikupili 3897 potpisa, a nevažećih je bilo 878 potpisa, “što znači da su imali 3019 važećih potpisa”.

Grbin: Opravdano je bilo raspustiti slavonsku organizaciju

Nakon što je SDP-u kao nepravovaljana odbijena lista za osječko-baranjskog župana, u petak se oglasio i predsjednik stranke Peđa Grbin, koji smatra kako je sad potpuno jasno da je odluka o raspuštanju organizacije u Osječko-baranjskoj županiji bila opravdana i nužna.

“Ovo je dokaz da je odluka o raspuštanju tijela županijske organizacije bila u potpunosti opravdana i nužna. Usprkos svim naporima u posljednjih nekoliko dana, nismo uspjeli kompenzirati činjenicu da se županijska organizacija nije adekvatno pripremila za ove lokalne izbore”, rekao je Grbin i poručio kako je “potpuno jasno da nam nakon lokalnih izbora predstoji velik posao jačanja SDP-a u Osječko-baranjskoj županiji i cijeloj Slavoniji”.

/HMS/

error: Content is protected !!