Svemirska tvrtka Elona Muska SpaceX uspješno je vratila četvoricu astronauta s Međunarodne svemirske postaje. Bio je to drugi svemirski let s posadom SpaceX-a i ujedno prvo noćno slijetanje još od misije Apollo 8 na Mjesec 1968. Trenutak odvajanja kapsule SpaceX-a odvojila od Međunarodne svemirske postaje označio je početak samo šest i pol sati dugog povratka kući. Zbog jakih vjetrova proteklih dana propušteno je nekoliko planiranih slijetanja po danu.

Ciljano je stoga izabrana meteorološki mirna noć, za što se četveročlana posada ionako uvježbavala. Trojica Amerikanaca i jedan Japanac vratili su se na Zemlju u istoj kapsuli u kojoj su lansirani iz NASA-ina svemirskog centra Kennedy u studenome. Padobranom je spuštena u Meksički zaljev, uz floridsku obalu, malo prije 3 ujutro. Sve je teklo prema planu, prenosi HRT.  

– Timovi SpaceX-a i NASA-e vratili su svemirske letove s ljudskom posadom pod okrilje SAD-a. To je vrhunsko postignuće, za mnoge od nas životna prilika i na to smo iznimno ponosni, rekao je Hans Koenigsmann, viši savjetnik za pouzdanost leta SpaceXa. Komplimenti pljušte na sve strane, govori se o početku nove ere čovjekovih putovanja u svemir. Bila je ovo prva od šest misija s posadom koje NASA-in program za komercijalne letove javno-privatnim partnerstvom planira ostvariti sa svemirskom tvrtkom Elona Muska.

– Od trenutka kad je napustio Međunarodnu svemirsku postaju, svemirski brod letio je bez greške, kapa dolje timu SpaceX-a na izgradnji odlične letjelice. Sjajan su posao odradile i službe za njezin prihvat na Zemlji, prvi su put to učinile noću, kaže Steve Stich, NASA-in voditelj programa za komercijalne letove. Kapsula prikladnog imena Zmaj sada ide na popravak u svemirski centar u Cape Canaveralu, kako bi bila spremna za prvi privatni let Muskove tvrtke u svemir u rujnu. Tijekom 167 dana u svemirskom prostranstvu, četvorica astronauta obavila su u njoj stotine znanstvenih istraživanja.

Među ostalim, proučavali su učinak bestežinskog stanja na mozak, a snimili su i milijun fotografija iz svemira – onih cvjetanja algi, pucanja antarktičkog leda i svjetlosnog onečišćenja. Odmah nakon povratka na Zemlju nastavili su prema Houstonu, gdje su ih čekale obitelji.

– Rijetko se kada probudite na Međunarodnoj svemirskoj postaji, a onda odete na počinak u Houstonu. Nebeska mehanika i vremenski uvjeti nisu uvijek usklađeni, ali ovoga se puta sve posložilo. To je zapravo izvanredno, poručila je Holly Ridings, direktorica odjela za letove Svemirskog centra Johnson. Nakon povratka SpaceX-ove kapsule s četveročlanom posadom, na Međunarodnoj svemirskoj postaji ostalo je sedam astronauta.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!