Bolnice su pod oružanom stražom koja štiti opskrbu kisikom

Žena u Indiji je umrla jer joj je policija, kako tvrdi njezina obitelj, oduzela bocu s kisikom kako bi je dala “VIP pacijentu”, odnosno nekome važnijem uslijed akutne nestašice. 

Video koji kruži društvenim mrežama prikazuje muškarca kako plače i moli policajce na rukama i koljenima ispred privatne bolnice u gradu Agri u Uttar Pradeshu, piše rtl.hr prenoseći Daily Mail.

“Moja će majka umrijeti ako joj oduzmete spremnik s kisikom”, rekao je Anmol Goyal, policiji dok su iznosili spremnik iz bolnice.

On i njegov 17-godišnji brat sami su nabavili kisik nakon što ga je bolnici ponestalo, donijeli su ga na Covid odjel i postavili kraj majčina kreveta.

Međutim, bocu s dragocjenim kisikom koji je najtraženija roba u Indiji policija je oduzela kako bi dala nekome za koga je smatrala da je važniji, piše dopisnik The Times of India koji je video podijelio na društvenim mrežama.

Dva sata kasnije Gojalova majka umrla je.

Policija Agre žestoko je negirala tvrdnje rekavši: “To je bio prazan cilindar koji se odnosi iz bolnice radi punjenja”.

Ovo je najnovija mučna scena iz zemlje u kojoj je u petak službeno zabilježeno još 386.452 infekcije i 3.498 smrtnih slučajeva. Medicinsko osoblje je upozorilo da bi istinske brojke mogle biti deset puta veće, što bi onda dnevne zaraze povećalo na 3 milijuna.

S trenutnom stopom smrtnosti u zemlji od 1,14 posto, što bi moglo značiti više od 30.000 svakodnevnih smrtnih slučajeva od koronavirusa u roku od dva tjedna, ali loše vođenje evidencije u zemlji znači da istinska razina zaraze nije potpuno poznata.

Sve su oči uprte na stanje u Indiji dok pogrebne lomače neprestano gore u Delhiju i Mumbaiju, a bolnice su pod oružanom stražom koja štiti opskrbu kisikom.

Unatoč hitnoj medicinskoj opremi koja je u petak stigla iz Britanije i Sjedinjenih Država, uključujući mlazni teretni zrakoplov USAF s 400 boca s kisikom, i dalje postoji akutni nedostatak kisika, lijekova i kreveta diljem Indije.

Danas se pokazalo da je bolest odnijela živote bivšeg državnog odvjetnika Solija Sorabjeea (91) i popularne voditeljice vijesti Rohita Sardane koja je imala samo 40 godina.

Usred tragedija crno tržište cvjeta kako bi profitiralo od očaja onih koji traže kisik i druge osnovne lijekove za svoje najmilije, velik dio toga je krivotvoren ili potpuno beskoristan protiv Covida.

Boca za kisik u Delhiju može koštati više od 1.000 funti, u usporedbi s oko 60 funti prije nego što je zahvatila pandemija, dok doza antivirusnog lijeka remdesivir košta gotovo 500 funti, a  normalna cijena je manja od 20 funti.

Velika Britanija i SAD odobrili su Remdesivir, izvorno razvijen za borbu protiv hepatitisa C, za hitnu uporabu protiv Covida, ali Svjetska zdravstvena organizacija kaže da nema dokaza koji podupiru njegovu upotrebu.

Grad Delhi s 29 milijuna stanovnika bilježi u prosjeku 23.500 novih infekcija dnevno, njegove su bolnice na prijelomu, a pljačka boca s kisikom i medicinskih potrepština se komulira.

Premijer Narendra Modi sastao se u četvrtak sa svojim vojnim šefovima kako bi razgovarao o planovima za vojne bolnice, kao i o vojnicima koji će pomoći u transportu cisterni s kisikom i ostalim zalihama tamo gdje su potrebne specijalne vještine vozila.

Šef vojske M.M. Naravane je rekao da se bolesnici mogu obratiti za pomoć najbližim vojnim bolnicama.

Indija je najveći svjetski proizvođač cjepiva, ali nema dovoljno zaliha kako bi mogla pratiti drugi smrtonosni val COVID-19, unatoč tome što je Modijeva vlada planirala cijepiti sve odrasle od 1. svibnja. Samo oko 9 posoto od 1,4 milijarde ljudi u Indiji dobilo je doza cjepiva od siječnja.

Svi centri za cijepljenje u indijskoj financijskoj prijestolnici Mumbaiju zatvoreni su tri dana počevši od petka zbog nedostatka cjepiva, rekle su vlasti.

PIŠE PSD

error: Content is protected !!