Nakon što je promijenio frizuru koju je prije nekoliko dana preko svog Instagrama pokazao cijelom svijetu, Justin Bieber ponovno je optužen za prisvajanje kulture ili bolje rečeno kulturnu zlouporabu – piše Tina Premec za Jutarnji list.

Krimen kanadske zvijezde ovog puta su bili popularni “dreadlocksi” ili barem nešto što na njih liči s obzirom na njegovu tananu plavu kosu koja i nije pretjerano duga.

No ta stilizacija bila je sasvim dovoljna za oštre kritike na račun 27-godišnjeg pjevača, jer su kako objašnjavaju američki mediji, “dreadlocksi” frizura koja je neraskidivo vezana uz crnačku kulturu zbog čega se smatra da su bijelci koji ih pak nose – bezobzirni.

Bieber je već sličan bijes crnačke zajednice, ali i šire, posebno preko društvenih mreža, navukao na sebe 2016. godine kada je dao svom frizeru da mu izradi pletenice uz glavu, što je tradicionalna afrička vrsta frizure. I to bez obzira na to što je ta frizura bila glavni hit u svijetu, pa su je nosile sve rase, na svim kontinentima, a i danas se te frizerske izvedbe mogu vidjeti čak i na hrvatskim ulicama.

Sada, nakon što je pokazao svoje izdanje s “dreadovima”, na Biebera su se ponovno mnogi obrušili, no među njima ima i onih koji su jasno obrazložili što ih je razgnjevilo, točnije zašto u određenim slučajevima to smatraju neprimjerenim.

– Kada ugledam bijelu osobu u vodećim medijima s crnačkom frizurom to me razljuti. Ljuta sam jer ti standardi ne postoje kad tu istu frizuru ima crna osoba. Ne možeš nositi nešto tako povijesno važno i ignorirati pritom borbu koja stoji iza te frizure i koja ju predstavlja – oštra je bila Stephanie Cohen, suosnivačica Halo Collective, organizacije koja se bavi baš tim pitanjima poput identiteta frizura, u svom odgovoru za britanski The Guardian.

– Bieber nema pravo nositi tu frizuru. Moje razumijevanje nekoga tko nosi nešto što nije specifično za njegovu kulturu ili etničku pripadnost, jest da ako ne može govoriti u prilog crnaca ili manjinskih prava i biti dosljedan saveznik, onda nema pravo nositi nešto poput “dreadova” – zaključila je Cohen.

Irene Shelley, urednica Black Beauty and Hair magazina, kako donosi Guardiana, još je bila žešća.

– Vjerujem da je ljude iznerviralo to što Justin Bieber vrlo nehajno nosi “dreadove” i tako ostavlja dojam da ne poštuje njihovu prošlost i značenje. Ljudi se još uvijek susreću s diskriminacijom i stigmom zbog svojeg odabira (tradicionalne op. a.) frizure, suočavaju se s tim i u školi i na svojim radnim mjestima. A Bieber se čini poput diletanta, osobe koja je tek “umočila malo prst” u neku kulturu bez da shvaća stvarno značenje i povijesnu važnost svega toga – istaknula je Shelley.

PIŠE TINA PREMEC/JL

error: Content is protected !!